Bækkenbundsøvelser er ikke kun for kvinder

Skrevet af PA

19/12/2016
I dagens Danmark er det primært kvinderne, der for tudet ørerne fulde omkring hvor vigtig bækkenbundstræning er.

Mest læste i dag

Det er primært kvinder i den fødedygtige alder – gravide, såsom barslende kvinder, der bliver mindet om, hvor vigtigt bækkenbundsøvelser er. Men i virkeligheden bør alle fokusere mere på sin bækkenbund – mænd som kvinder.

Det drejer sig cirka om hver anden mand over 50 år, som lider af vandladningsproblemer Dette er i den grad noget man bør reagere på – ikke fordi det som sådan er farligt, men ubehandlede vandladningsproblemer kan være årsag til at give gener for nyre, blærebetændelse og ikke mindst inkontinens. Samtidig er der i stigende grad også flere og flere kvinder, der oplever vandladningsproblemer. Undersøgelser viser at helt op til 47 % af kvinder over 40 år har problemer med ufrivillig vandladning. Heldigvis er der en løsning på problemet – men det kræver effektive bækkenbundsøvelser, og rygrad til at træne bækkenbunden ofte.

Træning, træning og mere træning

Vi har været i dialog med Den Intelligente Krop, som blandt andet tilbyder holdtræning omkring bækkenbundsøvelser, fodøvelser og diverse hold til at give dig et godt velvære. Den intelligente krop pointere at interessen for holdtræningen vedrørende bækkenbundsøvelser er stigende, netop fordi så mange oplever at få problemer med inkontinens – ofte allerede efter en fødsel. Bækkenbunden kan sagtens trænes op igen, men det kræver at man kontrollerer øvelserne korrekt, og sørger for at få dem udført ofte.

Mange tror at et par måneders træning er nok til at opnå en stærk bækkenbund. Men i realiteten er det noget, vi bør have fokus og træne resten af livet. Unge kvinder har især glæde af de daglige bækkenbundsøvelser, allerede inden graviditet, der er nemlig mange fordele ved at have en stærk bækkenbund – både før, under og efter graviditet.

En sløv bækkenbund er et stort tabu

Selvom at man forestiller sig, at det er ganske nemt for urininkontinente at gå til lægen og få hjælp, så er det desværre en lille del af disse, som i realiteten gør det. Der er en kæmpe barriere i, at dele sådanne problemer med andre, til trods for at man i virkeligheden sagtens kan få hjælp og komme problemerne til livs. Dette skyldes at urininkontinens er yderst tabubelagt, og ikke noget som mange mennesker har lyst til at dele – hverken med deres partner eller deres læge. Undersøgelser viser, at det kun er 33 % af alle med inkontinens problemer, der søger læge.

Kom i gang med en simpel øvelse

Det er aldrig for sent at komme i gang med bækkenbudsøvelserne, og der findes nogle gode øvelser til at starte træningen på derhjemme. Det anbefales at man starter med at udføre øvelserne liggende på ryggen, derefter siddende og til sidst stående. Den simple øvelse til at styrke bækkenbunden går ud på at knibe alt hvad man kan bagtil.

  • Knip så hårdt som muligt i 10 sekunder, uden at presse balderne sammen.
  • Gentag 3 gange både liggende, siddende og stående.
  • Imellem hvert knib skal der holdes pause, hvor der slappes helt af.

Start med at lave disse bækkenbundsøvelser to gange om dagen, hvorefter to gange om ugen er nok, når den stærke bækkenbund er opnået.