Eksperter advarer om flere småbørn med spiseproblemer

Skrevet af admin

27/05/2014

Dagens topnyheder

Flere og flere børn i vuggestue- og børnehavealderen er afvisende over for mad, skriver Politiken.

Og for en voksende gruppe er problemerne med at spise så store, at de tenderer egentlige spiseforstyrrelser og kan bremse barnets vækst og udvikling. Det siger blandt andre overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Hillerød Hospital, Mia Bjerager, til Politiken.

- Inden for de seneste cirka fem år har vi fået et stigende antal børn - også vuggestue- og børnehavebørn - med spisevanskeligheder henvist, og flere steder i landet er der blevet oprettet hele afsnit, hvor man kun arbejder med børn, der ikke vil spise, siger Mia Bjerager til Politiken.

Hun har i flere år har været formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, den faglige sammenslutning af børnelæger.

Professor Søren Rittig fra børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital bekræfter tendensen.

Både han og Mia Bjerager peger på, at problemet i høj grad bunder i, at nutidens forældre er så forhippede på at gøre alt korrekt, at det kan ende med at gøre mere skade end gavn.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange børn i vuggestue- og børnehavealderen der ikke vil spise.

Dansk forskning viser, at 25-30 procent af alle børn på et tidspunkt i løbet af deres første leveår har spiseproblemer. Langt størstedelen af dem vokser fra det, men hos et stigende antal børn fortsætter problemerne.

Hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) har generalsekretær Steen Andersen også bemærket problemet.

- Havde du spurgt mig tidligere, ville jeg have sagt, at spiseforstyrrelser hos mindre børn stort set aldrig forekom, men nu bliver vi kontaktet i hvert fald en gang om ugen, siger Steen Andersen til Politiken.

Overlæge og forskningsleder Anne Mette Skovgaard fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup er lige nu i gang med et forskningsprojekt om 0-3-årige, der diagnosticeres med spiseforstyrrelser.

Hun understreger, at der kan være flere årsager - for eksempel har 80 procent af børn med udviklingsproblemer og for tidligt fødte børn i et eller andet omfang spiseproblemer.

Anne Mette Skovgaard genkender, at forældrenes tilgang smitter af på madlysten:

- Hvis barnet ikke vil spise, kan forældre blive så desperate, at de tvangsfodrer barnet.

/ritzau/