Sådan opdager du brystkræft - dette billede af citroner kan redde liv

Foto: Facebook

Et billede af 12 citroner har taget nettet med storm i kampen mod brystkræft.

Hvert år rammes cirka 4700 personer i Danmark af brystkræft, og det er den mest hyppige form for kræftsygdom blandt kvinder. 

Selvom at der er blevet større fokus på sygdommen og behandlingen, så er det svært at se, hvordan at den lyserøde kræftsløjfe eller reklamekampagner på Facebook konkret kan hjælpe kvinder til at undersøge sig selv mod symptomerne ved sygdommen. 

Det var den tanke, som amerikanske Erin Smith Chieze sad tilbage med, da mange i hendes omgangskreds begyndte at dele billeder på Facebook, der skulle minde hinanden om faren ved brystkræft. Derfor satte hun sig selv ved computeren og lavede et opslag, der siden er blevet delt tusindvis af gange.

Erin Smith Chieze har nemlig selv haft sygdommen tæt på livet, da hun fik konstateret brystkræft i december 2015. Derfor vil hun slå et slag for de mange måder, som brystkræft kan vise sig på ved at bruge et billede af et dusin citroner.  

Foto: Facebook

På billedet kan man se, at der ikke er blot et symptom, man skal holde øje med, men mange forskellige symptomer, man kan opleve som kvinde, der bliver ramt af sygdommen. 

- Der er nødt til at være rigtig information om brystcancer, hvis vi skal sygdommen til livs - og ikke blot et hjerte på Facebook eller spil, der skal skabe mere opmærksomhed på sygdommen, skriver Chieze i sit opslag, der er liket 21.000 gange og delt over 42.000 gange. 

Billedet stopper oprindeligt fra den amerikanske interesseorganisation Worldwide Breast Cancer, og Erin Smith Chieze fik heldigvis lov til at dele billedet af kunsteren bag, så hun håber, at kvinder bedre kan undersøge sig selv og lægge mærke til symptomerne selv. Det var nemlig den information, som Erin Smith Chieze hvde brug for:

- Jeg vidste, hvad kræft var. Jeg vidste alt om selvundersøgelser, men et billede der viste, hvad jeg skulle se efter, gjorde at jeg forstod, at jeg havde en uhelbredelig sygdom.

Foto: Facebook

Hvis man rammes af kræft, er der mange måder, man kan gribe sygdommen an på. For Sarah var sygdommen et tegn på at ændre sit liv, sige nejt tak til konventionel behandling i og stedet kurere sig selv med en kost af vand og bitre mandler. 

Dagens Gossip