Ny forskning: En fødsel er hårdere end et maraton

| Skrevet af Ninna Andreasen den 7. januar 2016 - 10:57
Arkivfoto

Mange kvinder, der har født, havde det sikkert på fornemmelsen. En fødsel er en ekstrem kraftanstrengelse.

En fødsel er det mest traumatiske, en kvindekrop kan udsættes for.

Skader, som nogle kvinder kan få som følge af en fødsel - for eksempel muskelskader og brud - kan sammenlignes med skader, man ser hos ekstremsportsfolk. Det konkluderer forskere fra University of Michigan i en ny undersøgelse, skriver Fit Pregnancy

Undersøgelsen viser, at det er langt hårdere at bringe et nyt liv til verden end at gennemføre et maratonløb.

Forskerne analyserede MRI-skanninger af fødsels- og sportsskader. Her fandt de ud af, at skaderne ligner hinanden temmelig meget.

- Hvis en atlet fik en tilsvarende skade på banen, ville hun komme i en MRI-skanner med det samme. Vi siger til kvinder ‘Nå, nu er det seks uger efter fødslen, så vi behøver ikke se dig mere. Du har det fint’. Men ikke alle kvinder har det fint efter seks uger eller er klar til at tage tilbage på arbejde, og de er ikke skøre, siger Janis Miller, der er professor på universitetets sygeplejerskole.

Læs også: 7 ting de fleste gerne ville have vidst, før de blev mor

Ifølge studiet oplever 41 procent af fødende kvinder, at muskler flækker, og op til 15 procent ender med skader, der aldrig heler.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Deltag i debatten

 

Politik

30. august 2016

Efter en sommer, hvor roma-lejre har skabt utryghed, vil regeringen give politiet mulighed for at gribe ind.

God karma

30. august 2016

Den nybagte far sad på en restaurant med sin søn, da han lagde mærke til et ælde ægtepar, der sad og stirrede på dem. Faderen forstod ikke, hvad der foregik - og han gik ud til sin bil og så, at der hang en håndskreven seddel i ruden.