Efter solformørkelsen: Se de vilde fænomener, du kan opleve på himlen i 2015

Skrevet af Jesper Larsen

22/03/2015

Dagens topnyheder

Det meste af den nordlige halvkugle ventede i spænding på at opleve den uhyre sjældne solformørkelse, og bare fordi, mange af os herhjemme blev en kende skuffede over den overskyede himmel, så betyder det ikke, at der ikke er flere spændende fænomener på himlen resten af året. 

2015 kommer blandt andet til at byde på blodmåne, meteorregn og planeter, der kommer tæt på jorden. 

Mirror har lavet en liste over de naturfænomener, der er værd at se frem til.

21-22 april: Meteorsværm

Meteorregnen Lyriderne er ikke den meste massive meteoerregn i løbet af året, men der kan stadig ses omkring 20 meteorer i timen, når dne er på sit højeste. Selvom den er mest synlig fra 21-22 april, kan der muligvis også spottes meteorer i perioden fra den 16-25 april.  Skal ses på nattehimlen efter midnat.

5-6 maj: Meteorsværm

Eta Aquariderne producerer op mod 60 meteorer i timen. Ses bedst på den sydlige halvkugle, men de kan også ses på vores breddegrader lige inden solen står op i dagene omkring den 5 og 6 maj. 

23 maj: Se Saturn. 

Saturn står i opposition til månen, og den 23 maj vil den være så tæt på jorden, den kan komme, og samtidig vil den være fuldt oplyst af solen. Men du skal bruge et teleskop for at kunne se planeten og dens ringe. 

12-13 august: Meteorsværm

Meteorsværmen Perseiderne er synlig fra den 17 juli til den 24 august, men den topper den 12 og 13 august. Det er en af de største sværme af meteorer, og man kan opleve op mellem 50 og 100 meteorer i timen, der er ekstra flotte, fordi de er oplyste. 

1 september: Se Neptun

Neptun er tættest på jorden, og den blå planet vil være synlig hele natten. Men fordi Neptun er så ekstremt langt fra jorden, vil den kun kunne opleves som en lille blå prik på himlen, medmindre man har et uhyre stærkt teleskop. 

28. september: Se blodmåne

Måneformørkelsen sker, når jorden kommer imellem solen og månen. Det gør, at jorden afholder solens stråler fra at nå månen. Derfor bliver månen gradvist mørkere inden den til sidst bliver rødlig. Det er farven der gør, at det bliver kaldt blodmåne. Fænomenet vil være synligt lige før klokken 4 om morgenen, og man behøver hverken særlige briller eller teleskop for at opleve det. 

11 oktober: Uranus

Denne gang er planeten Uranus tættest på jorden, men den vil kun fremstå som en lille blå-grøn prik medmindre man har adgang til et meget stærkt teleskop. 

20 oktober: Meteorsværm

Meteorsværmen Orioniderne er synlig. Den er aktiv i hele oktober måned, men den topper omkring den 20 oktober, hvor der vil være op imod 20 meteorer i timen. 

28 oktober: Tre planter i en trekant

Denne dag bliver et sjældent fænoment synligt, når de tre planeter Venus, Mars og Jupiter laver en snæver trekant i de tidlige morgentimer. Kan ses hvis man kigger mod øst lige før solen står op. 

16-17 november: Meteorsværm

Meteorsværmen Leonid er mest aktiv på himlen denne dag, hvor der kan være omkring 20 meteorer i timen. Den hedder Leonid, fordi den lader til at udspringe af stjernebilledet Leo (Løven).

13-23 december: Meteorsværm

December er en af de beste for at se meteorsværme. Meteorsværmen Geminiderne topper omkring den 13 og 14 december og kort tid efter kommer sværmen Ursiderne, der topper omkring den 22 og 23 december.