Politiet med særligt fokus i denne uge: Hvis du gør dette bag rattet, stopper de dig

I denne uge er politiet særligt ude efter de bilister, der ikke holder deres fokus 100 % på vejen. Det betyder, at de stopper bilister, der enten sidder med deres håndholdte mobiltelefon, eller dem der ikke er opmærksomme, mens de spiser.

Politiet er påbegyndt en særlig kontrol i denne uge, hvor de har et ekstra fokus på de bilister, der ikke koncentrere sig, mens man kører bil. Indsatsen støtter således Rådet for Sikker Trafiks kampagne ‘Kør bil, når du kører bil’

Hver tredje dødsulykke i trafikken skyldes uopmærksomhed. De 12 politikredse i landet går derfor sammen i denne uge, hvor de vil lave en forhøjet indsats mod at fange de bilister, der ikke koncentrere sig, mens de kører bil.

I 2017 foretog Rigspolitiets Nationale Færdselscenter en undersøgelse i hele landet, hvor de både på by-, lande- og motorveje observerede, hvad 26.000 trafikanterne foretog sig bag rettet. Undersøgelsen viste, at hele 6 % af de observerede udførte en handling, der kunne tage deres fokus fra trafikken.

Læs også

Politiet advarer mod fupmagere: Med dette trick stjæler de dine penge til sommer

Handlingerne kunne være at tale i håndholdt mobiltelefon, indstille deres GPS, eller spise og drikke mens bilen er i fart. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse. Rigspolitiet fortæller også, at det især er de førere af de tunge køretøjer, der er det største problem. Her var det nemlig hele 15 %, der ikke rettede deres fulde opmærksomhed mod trafikken.

Vidste du det?

Ifølge Vejdirektoratet, så skyldes hver tredje dødsulykke i trafikken, at en person ikke har været 100 % opmærksom på sin kørsel. Personen har altså siddet med sin telefon, indstillet sin gps, spist eller drukket bag rattet eller noget helt femte.

Hvis man kører 80 km/t på en landevej, og kigger ned i sin telefon eller på sin GPS i blot fire sekunder, så vil bilen have kørt 89 meter, uden at man har øjne på trafikken. Kører man på hurtigere på eksempelvis motorvej, er distancen endnu længere, og hvis der sker en hård nødopbremsning forude, så har man altså ikke mulighed for at nå at bremse.

”Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt” fortæller Christian Berthelsen, der er politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det må du ikke bag rattet

Er du klar over, hvad du egentlig må bag et ret, før det tolkes som uopmærksomhed?

  • Selvom du holder for rødt lys, må du ikke benytte din håndholdte mobil. Du kan altså ikke lige tjekke en sms, selvom du holder stille.

  • Det er ikke ulovligt at spise et æble eller et andet let måltid, som du let kan styre. Til gengæld er politiet i deres fulde ret til at stoppe dig og sigte dig i henhold til færdselslovens paragraf 3 stk. 1, hvis du håndterer madvarer, der tager din opmærksomhed. Det kan eksempelvis være mad, der kræver brugen af begge hænder.

  • Du må gerne rette en adresse på din GPS, mens du kører bil, men politiet opfordrer alligevel til, at man får det gjort hjemme eller gør det, mens bilen holder stille. Du vil nemlig fjerne fokus fra din kørsel, og det kan være farligt.

Politiet stopper altså ikke blot bilister i denne uge, som sidder med deres håndholdte telefon fremme. Det kan også være folk, der spiser bag rattet, men hvor politiet føler, at de slet ikke er opmærksomme på trafikken.

Læs også

Årets klaphat: Filmede politiet mens han kørte forbi - Blev stoppet med masse af narko på sig

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip