Rikke blev frifundet for at vise datters blotter på Facebook: Nu er hun tiltalt igen

Ane Sørensen

382 uger siden

|

24/03/2017
112
Rikke Louise Andersen Foto: Facebook
Rikke Louise Andersen Foto: Facebook
35-årige Rikke Louise Andersen blev tidligere på måneden frifundet, efter hun havde delt et billede af en blotter på Facebook. Men nu har anklagemyndigeden rejst fornyet tiltale i sagen.

Dagens topnyheder

Tidligere på måneden blev 35-årige Rikke Louise Andersen fra Vordingborg frifundet, efter hun havde offentliggjort et foto af en blotter fra en butiks overvågningsvideo. Ifølge Rikke Louise Andersen havde manden udsat hendes datter og en af datterens veninder for blufærdighedskrænkelse. Siden er manden blevet dømt.

Frifindelsen af Rikke Louise Andersen skete på baggrund af en fejl i anklageskriftet. Men nu rejser anklagemyndigheden ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi fornyet tiltale i sagen.

Det oplyser Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

- Det er naturligvis beklageligt, at vi lavede en fejl. Vi havde ganske enkelt rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven, men det retter vi op på nu. Og anklagemyndigheden har da også i andre sager rejst fornyet tiltale, hvis der har været mangler i det oprindelige anklageskrift, siger chefanklager ved anklagemyndigheden Henriette Rosenborg Larsen.

Straffesagen skal ifølge Henriette Rosenborg Larsen køre igen, fordi resultatet af den frifindende dom kan give befolkningen det fejlagtige indtryk, at privatpersoner lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd. 

- Offentliggørelse af den slags billeder indebærer en risiko for selvtægt, og det må naturligvis ikke finde sted, uanset om den pågældende er skyldig eller ej. Der er også rejst tiltale mod butikskæden. Vi mener, butikskæden har et ansvar, fordi de butiksansatte foreviste billedmaterialet til kvinden siger Henriette Rosenborg Larsen.


Sagens forløb:

4. august 2016, ca. klokken 13.20
En 20-årig mand blotter sit lem over for to 10-årige piger bag butik på Nyraad Hovedgade i Nyråd.

4. august 2016, ca. klokken 14.10
Episoden anmeldes til politiet, og den ene pige bliver afhørt.

5. august 2016, mellem kl. 8.00 og 9.00
Kvinden gennemser videoovervågningsmateriale hos butikken, og kvinden tager et billede med en mobiltelefon af gerningsmanden fra overvågningsvideoen. 

5. august 2016, ca. klokken 13.10
Politiet ser overvågningsbilleder fra butikken, og overvågningsbillederne bliver efterfølgende sikret.

5. august 2016 ca. klokken 16.10
Kvinden offentliggør fotoet på Facebook med teksten ”ham hér skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”, efter at hun har set overvågningsvideoen og taget et billede af den. Kvinden har tidligere lagt en beskrivelse af episoden på Facebook sammen med datterens tegning af gerningsmanden. 

4. oktober 2016
Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der idømmes 10 dagbøder af 250 kr. for blufærdighedskrænkelse. 

10. marts 2017
Kvinden bliver frifundet ved Retten i Nykøbing Falster på baggrund af en fejl i anklageskriftet.

24. marts 2017
Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod kvinden.

Den 23. februar 2017 Rikke Louise Andersen delte en video på Facebook, hvor hun selv fortalte om sagen med blotteren: