Rikkes 10-årige datter blev krænket af blotter: Så fik hun en bøde ind ad døren

Emil Ryttergaard

386 uger siden

|

24/02/2017
112
Foto: Facebook/Google Maps
Foto: Facebook/Google Maps
Da en ældre mand blottede sit lem for Rikke Louise Andersens 10-årige datter, tog den 35-årige hurtigt affære og delte billeder af manden på Facebook. Men det er ulovligt, lyder det fra politiet, der nu vil trække moren i retten.

Dagens topnyheder

Hvor meget må man selv blande sig, hvis ens 10-årige datter er blevet udsat for et overgreb? 

Som forælder vil man nok tage sagen i egen hånd og eftersøge manden, måske endda bruge Facebook og lokale grupper til at eftersøge en person? 

Selvom det kan være fristende, så har en 35-årig mor fra Vordingborg fået problemer med politiet efter hun har delt et billede af en blotter på lukkede Facebookgrupper. 

- Jeg synes, at sagen har taget en sindssyg drejning, når man straffer mig mere end gerningsmanden, siger den tydeligt oprevede mor til Dagens.dk.   

Sagen startede 4. august sidste år, hvor Rikke Louise Andersens 10-årige datter sammen med en veninde havde fået lov til at opstille en lille salgsbod ved p-pladsen på den lokale brugs. 

Da de er ved at pakke ned, kommer der en ældre mand cyklende mod dem, hvorefter han trækker bukserne ned og blotter sin tissemand foran pigerne, siger Rikke Louise Andersen.  

Pigerne skynder sig væk, men manden følger efter dem, og ved et nærtliggende stisystem blotter han endnu engang sit lem foran pigerne, indtil de møder deres klasselærer, der forsøger at berolige de oprørte piger. 

Da Rikke Louise Andersen hører om tager hun straks affære, og kører rundt i nærområdet, da pigerne har beskrevet en ældre mand, der er iført en rød trøje, en rød kasket og røde sko. 

- På det her tidspunkt tænker jeg ikke, jeg handler bare, siger den tydeligt oprørte mor ved tanke om den dag i sensommeren. 

Jagten må indstilles, og efter at have delt sin personlige efterlysning på Facebook, får Rikke Louise Andersen et godt råd. Den lokale brugsforening har sikkert overvågning af p-pladsen, hvor hun sammen med venindens far tager ned til forretningen, der ganske rigtigt har fanget episoden på video. 

- Her kan jeg ligeså tydeligt se manden, og at han blotter sig for pigerne. Uden at butikken ved det, tager jeg så et billede med min mobiltelefon af manden, hvor man kan se ham tydeligt, erkender Rikke Louise Andersen til Dagens.dk.

Her vælger de to berørte forældre at ringe til politiet, hvor at det ikke virker til at sagen bliver ‘prioriteret særlig højt,’ som Rikke Louise Andersen ser det. 

Derfor aftaler forældrene i stedet, at hvis politiet ikke har gjort noget inden for få timer, så vil de selv dele billederne af manden på Facebook. 

Det virker til gengæld, og næste eftermiddag sender to taxachauffører et billede af manden, der står ved Vordingborg Station, som Rikke Louise Andersen viser til sin datter, og der nikker genkendende til billedet. 

De to chauffører foretager en civil anholdelse, og politiet kan nu hente gerningsmanden. 

Men dagen efter bliver Rikke Louise Andersen ringet op. Det er politiet, der i den anden ende af røret fortæller, at den bekymrede mor har gjort noget ulovligt og forbrudt sig mod persondataloven ved at sprede mandens billeder, da man kan kende manden på billedet, hvilket hun ikke havde fået lov til at dele. 

- Jeg bliver tiltalt i sagen, og det undrer mig meget, da jeg jo ikke har skrevet at manden havde gjort noget ulovligt, siger moren til Dagens.dk.

Manden kommer for retten i løbet af oktober, hvor han får sit blotteri får en straf på 10 dagbøder a 250 kroner, en samlet bøde på 2500 kroner. 

Men næsten samtidig får Rikke Louise Andersen også en bøde i postkassen, hvor hun skal betale 5000 kroner i bøde for at have brudt loven, som hun siden har nægtet at betale:

- Det er spild af tid og ressourcer, at politiet bruger sin energi på at retsforfølge mig. Politiet deler jo også hele tiden billeder af gerningsmænd, når de efterlyser nogen, så hvorfor skulle jeg ikke kunne gøre det samme? 

Rikke Louise Andersen anerkender, at man ikke skal dømmes, inden at man er skyldig ved en dommer, men hun står fast ved, at hun ikke har dømt gerningsmanden på forhånd. 

- Jeg har aldrig skrevet, at han var blotter eller en forbryder eller noget andet. Jeg har blot skrevet, at jeg ledte efter ham og det har folk jo så sidenhen delt. Det er jo det samme, som hvis man efterlyser en ekskæreste eller en anden person på Facebook, siger hun.

Nu skal hun møde i retten, hvor moren står til at skulle forsvare sine handlinger, hvor hun kan ende med en større bøde, samt at betale sagsomkostningerne. En samlet straf der er langt større, end den som blotteren fik for sin ugerning. 

- Der er en fejl i den lov, og det vil jeg gerne have ændret, så man ikke beskytter forbryderen. Hvis jeg taber sagen, så skal de nok få mine penge over skatten eller børnepengene, men jeg nægter simpelthen at betale frivilligt. Det er blevet en principsag for mig nu, siger hun til Dagens.dk.  

Se selv Rikke Louise Andersens opfordring i denne video, som moren har lagt på Facebook: 

Overvågningsbilleder kan bruges til at afsløre mange ugerninger. En skolelærer blev også fanget på kamera, hvor alle pludselig kunne se hans perverse overgreb.

Tjek din løn

Dagens.dk har gennemgået løntal for de mest udbredte jobs i Danmark og skrevet følgende guide om sygeplejerske løn, skraldemand løn, pædagog løn, pilot løn og mange flere. Tjek din løn her.