Lige nu læser andre
Social- og integrationsminister Manu Sareen (R) vil med en ny lov gøre det klart, hvad der skal til for at blive godkendt som trossamfund.
Og for første gang lægges der også op til, at der skal være en lovbestemt mulighed for at trække godkendelsen tilbage.
– Det undrer mig, at man ikke har taget fat på det noget før, for retstilstanden er simpelthen uklar på det her område, siger ministeren.
I dag er det et udvalg under Social- og Integrationsministeriet, der tager stilling til ansøgninger om godkendelse som trossamfund.
Læs også
Det sker ud fra nogle retningslinjer og grundlovens bestemmelser om religionsfrihed. Men der er ingen egentlig lovgivning på området, og det er endnu aldrig sket, at et trossamfund har mistet godkendelsen.
– Jeg ser gerne, at vi fremover kan stille mere præcise krav til godkendelsen og til inddragelse af godkendelsen.
– For hvis et trossamfund ophører med at eksistere eller ikke lever op til de krav, der oprindeligt var en forudsætning for godkendelsen, så er det meget naturligt, at man kan trække godkendelsen tilbage, siger Manu Sareen.
Forslaget fra den radikale integrationsminister får ros fra Dansk Folkeparti.
– Vi har tidligere argumenteret for, at man skal have mulighed for at fratage anerkendte trossamfund deres status, så hvis ministeren vil gå den vej, er det noget, der trækker i den rigtige retning, siger integrationsordfører Martin Henriksen (DF).
Med den formelle status som godkendt trossamfund følger en lang række fordele. Blandt andet giver det ret til at foretage vielser, ligesom der gives opholdstilladelse til udlændinge, som er missionær eller religiøs forkynder for et godkendt trossamfund.
Samtidig får godkendte trossamfund en række skattefordele – blandt andet er de undtaget for selskabsskat og ejendomsskat.
De privilegier vil Dansk Folkeparti gerne kunne fratage de trossamfund, "som gang på gang demonstrerer, at de ikke vil integrere sig i det danske samfund".
– Ud over at det vil betyde noget konkret i forhold til de fordele, de har, så vil det sende et virkelig godt signal om, at der er grænser for, hvad vi vil finde os i, siger Martin Henriksen.
Social- og integrationsministeren har ikke noget bud på, hvornår han er klar med et egentligt lovforslag.
/ritzau/