Forside Indland Slut med at være verdens dyreste: Minister vil fjerne al...

Slut med at være verdens dyreste: Minister vil fjerne al moms af disse produkter

Penge,kroner,pung
Foto: Shutterstock

Det vil koste statskassen 300 mio. kr. Hvis idéen skal føres ud i livet.

Lige nu læser andre

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) gør sig nu klar til at udfordre statskassen i jagten på flere læsere. Danmarks 25 procent moms på bøger – verdens højeste – skal væk, erklærer han i et interview med Politiken ifølge Jyllands-Posten.

“Jeg vil som minister enormt gerne have, at den gave, det er at læse og kunne fordybe sig, bliver givet til endnu flere. Derfor vil jeg arbejde for, at vi kommer til at afskaffe momsen på bøger,” siger ministeren.

300 millioner kroner på spil

Finansministeriet har endnu ikke regnet på forslaget, men kulturministeren anslår, at afskaffelsen vil koste op mod 300 millioner kroner årligt i tabte indtægter. Til gengæld kan en almindelig paperback falde med cirka en femtedel i pris – et greb, der ifølge en nylig arbejdsgruppe for litteratur kan give både det fysiske og det digitale bogsalg et tiltrængt løft.

Pres fra branchen og nabolande

Boghandlere, forlæggere og forfatterorganisationer har i årtier efterlyst en lavere afgift. De peger på Sverige, som i 2001 sænkede bogmomsen til 6 procent, samt Norge, hvor bøger slipper helt for moms. I Danmark har reduktionen indtil nu mødt politisk modvind, men Engel-Schmidts udmelding flytter diskussionen ind i finanslovsforhandlingerne til efteråret.

Læs også

Flere værktøjer mod læsesvigt

Ministerens plan ledsages af 24,4 millioner kroner, der frem mod 2026 skal styrke læsekulturen hos børn, unge og familier via skole- og folkebiblioteker. Kritiske røster fremhæver dog, at prisfald alene næppe løser den faldende læselyst. Også kulturministeren fremhæver, at afgiftssaneringen kun er ét greb:

“Det er ikke sikkert, at afskaffelsen af bogmoms alene vil vende udviklingen. Men den er en del af det terræn, der skal forceres, før vi kommer ud af læsekrisen,” understreger han over for Politiken.

Regeringen skal nu afklare finansieringen og forhandle med Folketingets partier – samt indhente EU-tilladelse til en nulsats. Hvis flertallet falder på plads, kan bøgerne få et markant prisskilt allerede fra næste regnskabsår.

Læs også

Ads by MGDK