Forside Indland Modtager du denne p-bøde i e-Boks? Så slipper du for...

Modtager du denne p-bøde i e-Boks? Så slipper du for at betale

Parkeringsbøde, parking ticket,
Shutterstock

Utallige danskere har fået særlig p-bøde i e-Boks – men den er ulovlig, fastslår transportminister og FDM.

Lige nu læser andre

Mange bilister har de seneste år oplevet chokket ved at finde en bøde i e-Boks – ikke på bilens forrude – flere dage efter, de parkerede. Uden advarsel, uden p-vagt, uden spor. Den metode er nu stemplet ulovlig.

Transportministeriet har præciseret reglerne og slår fast, at det fra 1. juli 2025 bliver forbudt at udstede p-afgifter, medmindre en fysisk seddel er placeret på bilen af en p-vagt. Dermed er det slut med, at private parkeringsselskaber kan sende bøder ud digitalt med henvisning til kameraovervågning.

Ifølge transportminister Thomas Danielsen er der ikke tale om en ny lov – men om en tydeliggørelse af de eksisterende regler. Og for bilisterne betyder det én ting: En bøde er ikke længere gyldig, hvis den ikke sidder på ruden.

Det skriver FDM.

Læs også

FDM jubler: Et opgør med bøder på autopilot

Bilistorganisationen FDM har i årevis kæmpet mod netop de usynlige afgifter, og organisationens chefkonsulent ser afgørelsen som en sejr:

“Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og gør det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister,” siger Dennis Lange.

Han understreger, at det handler om bilisternes retssikkerhed. Hvis en bøde først dukker op dage senere, mister man muligheden for at dokumentere forholdene – for eksempel med billeder af skiltningen.

Kameraerne får lov til at blive – men mister tænderne

Det bliver fortsat tilladt at bruge kameraovervågning til at registrere parkeringsophold, men ikke til at udstede egentlige afgifter. I stedet kan der sendes en opkrævning til føreren af bilen – ikke ejeren – og den skal betragtes som en almindelig betalingspåmindelse, ikke en bøde. Ved for sen betaling kan der pålægges et gebyr, men det må maksimalt lyde på 100 kroner.

“FDM er åbne over for moderne, digitale systemer – også på parkeringsområdet. Men det skal selvsagt være systemer, der ikke giver køb på bilisternes retssikkerhed og i øvrigt holder sig inden for de gældende regler,” lyder det videre fra Dennis Lange.

Hvad gør man, hvis man har fået en digital afgift?

Ifølge FDM bør man nægte at betale, hvis man modtager en p-afgift, som ikke er blevet fysisk placeret på bilen. Organisationen opfordrer til, at man klager til parkeringsselskabet og søger juridisk rådgivning – særligt hvis man er medlem.

Fra juli står reglerne sort på hvidt: En bøde skal på ruden – ikke i indbakken. Og bilisterne kan endelig ånde lettet op.

Læs også

Ads by MGDK