Jordskælvet er målt på hele 118 målestationer verden over.
Lige nu læser andre
Et ryk i jordens indre har tirsdag aften sendt bølger gennem både Grønland og de globale måleinstrumenter, skriver Se og Hør.
Klokken 16.15 lokal tid – 19,15 dansk tid – registrerede Det Europæiske Seismologiske Center et jordskælv med en styrke på 5,8 ud for Grønlands nordkyst. Skælvet lå i ti kilometers dybde og blev mærket langt ud over rigsfællesskabets grænser.
Seniorforsker Trine Dahl-Jensen fra Grønlands og Danmarks Geologiske Undersøgelser (GEUS) kalder hændelsen usædvanlig kraftig for regionen.
“Det er et stort jordskælv, der kan ses på målinger over store dele af verden,” understreger hun.
Læs også
Brasilianske måleinstrumenter reagerede
Omfanget af rystelserne har vakt opmærksomhed blandt geologer. Ifølge GEUS blev jordskælvet opfanget af hele 118 målestationer verden over – endda så langt væk som i Brasilien, over 10.000 kilometer fra epicentret.
Selv om Grønland er kendt for at have en vis seismisk aktivitet, er det yderst sjældent, at styrken når så højt op. Ifølge Dahl-Jensen ligger de fleste registrerede skælv i regionen typisk på 3,0 til 4,5 på Richterskalaen.
“For Grønland er det her et af de større jordskælv. Det er ikke så tit, at vi ser et i den størrelse,” forklarer hun.
Målt i hele verden – men uden skader
Der er foreløbigt ingen meldinger om skader på bygninger eller mennesker, og skælvet har primært haft betydning som en geologisk begivenhed.
Målinger er fortsat i gang, og både danske og internationale forskningsinstitutioner vil de kommende dage analysere data for at blive klogere på det præcise forløb og den geologiske baggrund for tirsdagens rystelser.