Forside Indland Nyt studie om indvandrere på arbejdsmarkedet bekymrer: Et alvorligt problem

Nyt studie om indvandrere på arbejdsmarkedet bekymrer: Et alvorligt problem

Jobcenter
ricochet64/Shutterstock

Ifølge studiets medforfatter, kan problemet løses politisk – men det kræver, at der bliver gjort noget.

Lige nu læser andre

Forskellen i løn mellem personer med og uden dansk oprindelse stikker dybere end blot anciennitet og uddannelse.

Et omfattende internationalt studie afslører, at indvandrere på det danske arbejdsmarked i gennemsnit tjener 9,2 procent mindre end deres kolleger med dansk baggrund.

Undersøgelsen, som er offentliggjort i det anerkendte britiske tidsskrift Nature, bygger på data fra hele 13,5 millioner medarbejdere og arbejdsgivere fordelt på ni forskellige lande – heriblandt Danmark. Det gennemsnitlige løngab for indvandrere i undersøgelsen er 17,9 procent, hvilket placerer Danmark pænt under det internationale niveau. I Spanien, som topper listen, er forskellen helt oppe på 29,3 procent.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Læs også

Lektor Lasse Folke Henriksen fra Copenhagen Business School er blandt studiets medforfattere, og han peger på én særlig forklaring som gennemgående:

“Indvandrere har markant sværere adgang til højtbetalte brancher og virksomheder,” udtaler han i en pressemeddelelse fra CBS.

Analysen viser, at selv når en indvandrer og en person med dansk baggrund udfører det samme arbejde hos den samme arbejdsgiver, er der stadig en lønforskel – dog reduceret til 2,3 procent.

Henriksen understreger behovet for en målrettet integrationsindsats, hvor fokus ligger på sprogtræning, opkvalificering og ikke mindst bekæmpelse af diskrimination i både ansættelse og forfremmelse.

“Vi har et velfærdssamfund, der bygger på idealet om lige muligheder. Men vores studie viser tydeligt, at strukturelle barrierer hindrer indvandrere – og deres børn – i at få adgang til store dele af arbejdsmarkedet,” siger han.

Udover Danmark har studiet omfattet Canada, Frankrig, Tyskland, Holland, Norge, Spanien, Sverige og USA. Resultaterne tegner et fælles mønster, hvor oprindelse fortsat spiller en væsentlig rolle for, hvilke muligheder man får – og hvilken løn man får dem til.

Læs også

Ads by MGDK