Forside Nyheder Nu bliver der sat navn på: Her får du årets...

Nu bliver der sat navn på: Her får du årets ret i 2025

Nu bliver der sat navn på: Her får du årets ret i 2025
Foto: Google Street View

Nu bliver der sat navn på.

Lige nu læser andre

I løbet af efteråret skal de norminerede til de to priser præsentere deres retter for den besøgende fagjury. Her skal restauranterne vise, hvordan gris og ost kan løftes til nye gastronomiske højder.

Vinderen i hver kategori kåres den 17. november, når Landbrug & Fødevarer i samarbejde med White Guide, afholder et awardshow på Kongekilden i Klampenborg – en aften dedikeret til smag, håndværk og spændende fortolkninger af to råvarer, der i høj grad definerer dansk gastronomi.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.

Årets ret med gris

Grisekødet er igen i centrum, når ‘Årets ret med gris 2025’ fejrer smag, teknisk dygtighed og kreativitet. 

Gris er langt fra ‘bare’ hverdagsmad – det er en krævende råvare med over 600 smagsnuancer, som kræver både præcision og kulinarisk kreativitet.

Med et stærkt nomineringsfelt er der lagt op til en tæt kamp, hvor grisens dybde og raffinement udsættes for stor fortolkning.

Læs også

Årets ret med gris har efterhånden en del år på bagen, men den er på ingen måde blevet mindre aktuel. Restauranterne elsker smagen af god gris, og årets indstillinger havde næsten alle ét stort fællestræk: smagen i centrum. Beskrivelserne var så levende, at smagen nærmest hoppede ud af skærmen. Samtidig er det tydeligt, at gris er den perfekte makker til grønnere menuer – hvor det grønne får lov at folde sig ud, mens grisen tilfører dybde og karakter. Jeg glæder mig til at opleve retterne ude i gastronomi-Danmark og håber, at mange får mulighed for at smage kokkenes fantastiske, kreative kreationer,” sigerAnders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi og Foodservice i Landbrug & Fødevarer.

De fem nominerede til Årets ret med gris 2025 er:

  • Harlo&Meyer, København
  • Fakkelgaarden Hotel og Restaurant, Kollund
  • Brasserie Carl, Skodsborg
  • Norrlyst, København
  • Restaurant Tri, Vestervig, Thy

Årets ret med gris 2025 er støttet af Norma og Frode Jacobsens Fond.

Årets ret med ost 2025

Ost er en råvare med karakter, kompleksitet og enormt gastronomisk potentiale, og i ‘Årets ret med ost 2025’ får den lov til at træde helt frem i rampelyset.

Konkurrencen har til formål at inspirere kokke til at udfordre og nytænke ostens rolle i fremtidens køkken – både i varme og kolde retter – og til at stille skarpt på, hvordan ost kan spille sammen med grønt og andre elementer i den moderne gastronomi.

Læs også

Ostekategorien er ekstraordinært spændende i øjeblikket, og det afspejler både årets indstillinger og de nominerede. Vi er blevet overvældet af den kreativitet, der findes derude, og det har været nervepirrende at skulle vælge tre finalister. Til gengæld står vi nu med tre fantastiske nominerede, der virkelig løfter barren for, hvordan ost kan bruges som en smagfuld ingrediens. Flere har valgt at fortolke opgaven grønnere – hvor ost og mejeri træder frem som det element, der giver smag, karakter og løfter det grønne til et endnu højere niveau,” siger Anders Nicolajsen.


De tre nominerede til Årets ret med ost 2025 er:

  • Ti Trin Ned, Fredericia
  • Mielcke & Hurtigkarl, København
  • Treetop Restauranten, Vejle

 Årets ret med ost 2025 er støttet af Mælkeafgiftsfonden.

Jury, proces og afsløring

Frem mod finalen rejser juryen – bestående af madanmeldere, kokke og gastronomiske eksperter – rundt i landet for at besøge de nominerede restauranter i deres egne rammer.

Læs også

Disse besøg dokumenteres af et kamera- og filmhold, der både fanger retterne og kokkenes processer. Denne metode skaber mulighed for at opleve retterne i deres naturlige miljø og giver et mere nuanceret billede end traditionelle smagninger i ét rum.

I november vil vi præsentere de nominerede restauranter og deres konkurrenceretter. Nyheder og opdateringer deles på Instagram @gastroevents_lf og på hjemmesiden åretsretmed.dk.

Vinderen i begge kategorier offentliggøres ved et festligt awardshow i samarbejde med WhiteGuide lanceringen d. 17. november 2025 på Kongekilden i Klampenborg.

Ads by MGDK