Ekspert beskriver resultaterne som “et alvorligt wakeup call”.
Lige nu læser andre
I dag har Eurostat offentliggjort de nyeste tal for madspild i Europa. Tallene, der er en opgørelse for EU’s samlede madspild i 2023, viser, at Danmark fortsat ligger i bunden af kontinentet, når det gælder mængden af mad, der går til spilde på tværs af fødevarekæden, fra produktionen til supermarkederne, restauranterne og husholdningerne.
De nye data placerer, ligesom forrige år, Danmark som andetdårligst placerede land i EU, med et gennemsnitligt madspild på 261 kilo pr. person om året, hvoraf 87 kilo stammer fra husholdningerne – markant over det europæiske gennemsnit på 69 kilo.
Til sammenligning har listens førsteplads, Slovenien, kun et samlet madspild på 78 kilo pr. indbygger, hvoraf 34 kilo stammer fra husholdningen. .
“Det er helt ærligt bekymrende og et alvorligt wakeup call. Tallene viser, at vi stadig er nødt til at minde hinanden om, at det kræver aktiv handling at nedbringe sit madspild. De fleste af os kender grebene til at minimere spildet, men mange mister gejsten, når de står i den konkrete situation og skal vælge mellem at smide maden ud og tænke lidt kreativt for at få den spist” siger Ken Vanhoegaerden, dansk og norsk landedirektør i Too Good To Go i en pressemeddelelse.
Danskerne smider markant mere mad ud end svenskerne
Ifølge Eurostat har Sverige et samlet madspild på 122 kilo pr. indbygger, og de svenske husholdninger smider i gennemsnit 60 kilo mad ud pr. person, hvilket svarer til 42% mindre end de danske husholdninger.
”Svenskerne lever under samme forhold som os. De køber den samme mad, bor i det samme klima og handler i mange af de samme kæder. Alligevel smider de markant mindre ud. Det burde være en øjenåbner for os alle og en motivation til at tage skeen i den anden hånd,” siger Ken Vanhoegaerden.
Læs også
På FNs internationale madspildsdag 29. september flagede Too Good To Go med svenske flag i bybilledet og på hovedkontoret for netop at sætte fokus på den dystre forskel mellem Sverige og Danmark.
Bevidsthed uden handling
Et samlet EU har forpligtet sig til at halvere madspild pr. indbygger inden 2030, men de nye tal viser, at Danmark er langt fra målet.
Ken Vanhoegaerden peger på, at danskerne er blandt de mest bevidste forbrugere i Europa, men at bevidstheden ikke bliver omsat til handling:
“Vi taler meget om bæredygtighed, men handlingen halter. Det er i hverdagen, kampen skal vindes, både i køkkenet, i supermarkedet og ved frokostbordet. Vi skal alle tage ansvar for at bruge den mad, vi allerede har,” siger Ken Vanhoegaerden.
EU lå samlet set på 130 kg madspild pr. indbygger i 2023, i alt 58,2 mio. ton. Husholdninger står for 53 % af alt madspild svarende til 69 kg pr. indbygger, mens resten fordeler sig i resten af fødevarekæden.
Læs også
Danmark har et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvoraf 87 kilo sker i husholdningerne.