Forside Udland Hun ændrede gastronomien: Verdenskendt Michelin-kok er død kun 62 år...

Hun ændrede gastronomien: Verdenskendt Michelin-kok er død kun 62 år gammel

Kiste, Coffin, død, dead, begravelse, funeral, rip
Shutterstock

Madverdenen sørger, efter en af dens mest visionære profiler er død i en alt for tidlig alder.

Lige nu læser andre

Den australske stjernekok Skye Gyngell, der i årtier satte sit præg på den internationale madscene, er død i en alder af 62.

Familien oplyser, at hun døde lørdag i London og beskriver hende som en “kulinarisk visionær”, der inspirerede generationer af kokke og producenter verden over.

Fra rustik havecafé til Michelin-stjerne

Gyngell blev et kendt navn i Storbritannien, da hun som køkkenchef forvandlede Petersham Nurseries i det sydvestlige London til et internationalt tilløbsstykke.

I 2011 fik den usædvanlige havecafé tildelt en Michelin-stjerne — en hæder, der overraskede både branchen og Gyngell selv.

Hun forlod stedet året efter, fordi gæster i stigende grad forventede en traditionel Michelin-oplevelse, som stod i kontrast til caféens afslappede og rustikke rammer.

Læs også

Det skriver BBC.

En markant gastronomisk stemme

Efter tiden på Petersham Nurseries stod Gyngell bag restauranten Spring på Somerset House i London, den første i byen til helt at droppe engangsplastik. Hun stod også bag Marle og Hearth på Heckfield Place i Hampshire.

Hendes arbejde var præget af en dyb respekt for sæsoner, simple råvarer og slow food – en bevægelse, hun var blandt de tidligste fortalere for i 1980’erne.

Jamie Oliver og Nigella Lawson er blandt de mange kokke, der har hyldet hende efter dødsfaldet. Lawson skrev, at tabet kom som “et chok”, selvom Gyngell havde været syg længe.

Personlige kampe og sen sygdom

Gyngell blev født i Sydney og flyttede som 19-årig til Paris for at forfølge drømmen om at blive kok.

Læs også

Hun arbejdede på flere anerkendte restauranter, før hun slog sig ned i London, hvor hendes karriere for alvor tog form.

Hun var samtidig åben om sine kampe med stof- og alkoholafhængighed i sine yngre år — en del af hendes historie, der gjorde hende til en inspirerende figur for mange.

Sidste år fik hun diagnosen Merkelcellekarcinom, en sjælden og aggressiv form for hudkræft. En operation fjernede hendes spytkirtler, hvilket midlertidigt fratog hende både smags- og lugtesans.

Efterlader et varigt aftryk

Skye Gyngell døde få dage efter sin mor. Hun efterlader en karriere, der har formet alt fra moderne britisk gastronomi til internationale diskussioner om bæredygtighed og råvarekvalitet.

Ads by MGDK