Over en halv million biler tilbagekaldes.
Lige nu læser andre
Over 636.000 biler rulles nu tilbage til værkstederne i en massiv tilbagekaldelsesaktion fra bilkoncernen Stellantis.
Årsagen er en fejl på den populære 1.5 BlueHDi-dieselmotor, der kan føre til omfattende motorskader – og i værste fald total motorhavari.
Det skriver Barron’s.
Problemet drejer sig om tandremmen i den såkaldte DV5-motor, som anvendes i et væld af modeller fra blandt andre Peugeot, Citroën, Fiat, Opel og DS. Ifølge nyhedsbureauet AFP kan tandremmen blive for lang over tid, hvilket skaber risiko for, at motoren tager skade.
Læs også
Ejerne har i stigende grad klaget over usædvanlige lyde fra motorrummet – herunder hvin og metalliske bankelyde. Symptomerne viser sig typisk, før større skader opstår. I enkelte tilfælde har fejlene ført til knækkede ventiler og fuldstændigt motorstop.
De berørte modeller er produceret i perioden fra 2017 til 2023 og inkluderer populære biler som Peugeot 208, 2008 og 308 samt Citroën C3 og C4. Hos Opel gælder det blandt andet Corsa og Mokka. I Frankrig alene skal 636.000 biler kontrolleres, og flere lande i Europa vil følge trop.
Bilisterne vil blive kontaktet direkte af Stellantis og bedt om at køre bilen på værksted. Her vil en særlig software blive brugt til at vurdere slid på tandremmen og identificere behovet for udskiftning. Det hele skal ske uden omkostninger for ejerne – så længe serviceeftersyn og vedligeholdelse er fulgt efter producentens retningslinjer.
Som reaktion på problemet har Stellantis valgt at udvide garantien markant. Nu dækkes de berørte motorer i op til ti år eller 240.000 kilometer. For kunder, der allerede har betalt for reparationer relateret til tandremmen, åbnes der samtidig mulighed for at søge kompensation – under forudsætning af, at bilen er serviceret korrekt og diagnosticeringen er dokumenteret.
Fejlen er endnu et knæk i tilliden til koncernens dieselenheder, og tilbagekaldelsen er blandt de største i Europa i nyere tid. Stellantis anerkender problemet og arbejder nu på at begrænse både de tekniske og økonomiske konsekvenser for kunderne.