En række biler består med bravur – men én model er bekymrende.
Lige nu læser andre
Efter et længere tilløb begynder de billige elbiler nu endelig at trille af samlebåndene. En af dem er Hyundai Inster, der med sit utraditionelle design og en pris fra 180.000 kroner har vakt stor interesse. Men den billige elbil kommer med en pris: sikkerheden.
For selvom Hyundai Inster på papiret har et flot sikkerhedsniveau med en lang række sikkerhedssystemer som standard, afslører den seneste Euro NCAP-test alligevel en række mangler. I testen opnår Hyundai Inster kun lige akkurat fire stjerner.
Det er på flere områder, at den lille elbil falder igennem, men i særdeleshed på den grundlæggende kollisionssikkerhed. I testens frontalkollision kom der således ikke nok luft i førerairbaggen, med det resultat at testdukkens hoved ramte rattet, og i sidekollisionen åbnede døren sig. En airbag mellem de to forreste sæder, der skal forhindre, at fører og passager støder sammen, virkede heller ikke efter hensigten. Beskyttelsen af bløde trafikanter var også kun lige til fire stjerner, mens de forskellige sikkerhedssystemer ikke er så omfattende, som man burde kunne forvente i ny bil anno 2025.
”Selvom Hyundai Inster er en charmerende bil, må vi konstatere, at den samlede sikkerhed er under niveauet for nye bilmodeller. Det skyldes blandt andet, at selve bilens konstruktion grundlæggende er for svag for både fører, passagerer og medtrafikanter. Det er sympatisk, at Hyundai bygger en billig elbil, men vi må konstatere, at man her er gået lige lovlig meget på kompromis med sikkerheden for at holde prisen nede på bilen. Det er ærgerligt. Ikke mindst fordi Hyundai igennem mange år har vist, at de sagtens kan lave sikre biler, hvis de vil,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen, i en pressemeddelelse.
Læs også
Langt bedre klarer to af testpuljens andre biler sig. Polestar 4 og Zeekr 7X er begge en del af Volvo-familien, og det ses tydeligt på sikkerheden og især kollisionssikkerheden, der har alt det, som den lille Hyundai Inster mangler. Begge biler kører dermed uden problemer fem stjerner i hus.
”Zeekr er et nyt spændende kinesisk/svensk bilmærke, som netop nu er landet på det danske marked, og ligesom Polestar 4 er Zeekr 7X en bil i premiumsegmentet. Her er ikke sparet på noget – heller ikke sikkerheden, som er i den absolut høje ende for både store og små passagerer og med alle sikkerhedssystemer som standard. Helt som det burde være i alle biler. Skal man alligevel sætte fingeren på noget, er det, at det kamera, som i Polestar 4 skal overvåge førerens opmærksomhed, ikke lever op til de europæiske standarder. Det ændrer dog ikke på, at der er tale om to meget sikre biler,” siger Søren W. Rasmussen.
Testens biler:
Der er i alt testet otte biler, men det er i øjeblikket kun bilerne far Hyundai, Polestar og Zeekr, der er på det danske marked:
- Chery Tiggo 7: 4 Euro NCAP-stjerner
- Chery Tiggo 8: 4 Euro NCAP-stjerner
- Ford Tourneo Courier: 4 Euro NCAP-stjerner
- Hyundai Inster: 4 Euro NCAP-stjerner
- Lynk & Co 02: 5 Euro NCAP-stjerner
- Omoda 9: 5 Euro NCAP-stjerner
- Polestar 4: 5 Euro NCAP-stjerner
- Zeekr 7X: 5 Euro NCAP-stjerner