Blåt kort håndbold

Skrevet af webmaster

12/10/2019
Blåt kort håndbold
De betyder de tre håndboldkort blåt, gult og rødt.
Der er kun en sport, der har et kort mere end andre lignende sportsgrene. Se, hvad blåt kort håndbold betyder her.

Mest læste i dag

De fleste af os kender til de røde og gule kort, der kan uddeles i forskellige sportsgrene, når spillerne er på afveje på banen, men håndbolden skiller sig ud ved at have et ekstra kort, som dommeren kan komme til at gøre brug af, når han eller hun har brug for det.

Blåt kort håndbold

Der tre forskellige kortfarver i håndboldens verden. 

  • Gult

  • Rødt

  • Blåt 

Gult kort

Det gule kort betyder advarsel. 

Gult kort kan både gives til en spiller eller en træner, når personen begår en forseelse, der kalder på en eller anden form for konsekvens, men som dog ikke i dommerens øjne er voldsom nok til ligefrem at resultere i en decideret 2 minutters udvisning. 

Det er et rap over nallerne, som spilleren eller træneren højst kan få en gang i løbet af en kamp. Begå han eller hun en forseelse igen i løbet af kampen, vanker der en udvisning, hvilket straffer hele holdet, selvom det kun er for 2 minutter. Holdet har jo en spiller mindre at gøre godt med.

Hvert hold kan få max. 3 gule kort under den samme kamp.

Rødt kort

Det røde kort betyder udvisning.

Det røde kort diskvalificerer den enkelte træner eller spiller fra banen. Det er en hård straf, der tages i brug, når forseelsen vurderes til at være særlig usportslig og grov.

Det kan være sådan noget som aggressivitet eller en hensynsløs handling eller tackling.

Har en spiller fået 2 minutters udvisning tre gange i løbet af en kamp, hives det røde kort op. Det betyder, at kampen er slut for den pågældende spiller, der bliver forvist fra banen. 

Når de to minutters udvisning er overstået, må holdet sende en ny spiller på banen.

Blåt kort

Blåt kort i håndbold betyder karantæne.

Hvis en forseelse er af så grov karakter, at det røde kort ikke er tilstrækkelig, kan dommeren gribe det blå kort, der ikke alene straffer spilleren i den igangværende kamp, men også kan udløse karantæne i den eller de næste kampe, som holdet skal spille.

Optræder en spiller usportsligt inden for det sidste halve minut af en kamp, udløser det rødt/blåt kort til spilleren, samt straffekast til modstanderen, uanset hvor situationen på banen foregik.

Dommeren skal med det samme, når et rødt kort uddeles, foretage en vurdering af, om hvorvidt forseelsen faktisk er så grov, at det også skal give karantæne efterfølgende. Hvis det er tilfældet, skal blåt kort håndbold gives umiddelbart efter at rødt kort er tildelt.

Derfor blev blåt kort indført

Blåt kort i håndbold er et relativt nyt tiltag, der først blev introduceret i 2015 og som kun gælder på eliteniveau.

Det er tiltænkt spillets groveste forseelser, og kom til, fordi der tidligere var tvivl om, hvorvidt det røde kort også skulle kunne udløse karantæne i efterfølgende kampe. 

En dommer kan give en spiller det blå kort, efter spilleren har modtaget et rødt, og det er en omkostningsfuld og ærgerlig straf for spilleren.

Et blåt kort betyder nemlig, at episoden vil blive indberettet og gennemset af disciplinærinstansen i det forbund som turneringen hører under.

Dansk Håndbold Forbund tager sig af det, når en episode finder sted i den danske liga.

Det europæiske håndboldforbund EHF, gennemgår sagen, hvis det drejer sig om en EM- kamp, og det internationale håndboldforbund IHF ser episoden igennem, hvis det sker under VM.

Disciplinærinstansen ser altså video af episoden og tager efterfølgende stilling til, om handlingen skal udløse karantæne i den eller de næste kampe eller om blåt kort kan frafaldes, så spillere får lov til at gå på banen i den efterfølgende kamp.

Nuancerne ved rødt og blåt kort

Det blå kort gives, når der er tale om en særlig hensynsløs eller farlig handling. Her kan der for eksempel være tale om en regulær voldshandling, der ikke har noget med selve spillet at gøre som sådan.

Angriber en spiller modspilleren på en måde, der bringer hans eller hendes helbred i fare, skal, på gældende spiller straffes med diskvalificering.

Altså gives der her et rødt kort, der sætter spilleren på bænken i den resterende del af kampen, men altså uden yderligere straf oveni.

Men finder dommeren eller dommerne, at den handling der er begået, er særlig hensynsløs, grov eller måske endda ligefrem af farlig karakter, skal de foretage en skriftlig indberetning, der giver de ansvarlige instanser mulighed for at udøve en tillægsstraf i form af en karantæne fremadrettet for en eller flere kampe.