16/02/2018
Blærebetændelse
Blærebetændelse. Foto: Shutterstock
Blærebetændelse rammer hvert år tusindvis af danskere og ses hyppigst hos kvinder. Tilstanden er dog sjældent alvorlig.

Mest læste i dag

Blærebetændelse - også kendt som urinvejsinfektion - er en infektion i urinblæren, der næsten altid skyldes bakterier, der kommer via urinrøret. Det fører ofte til svie og smerter, når den smittede tisser. Blærebetændelse er dog sjældent alvorligt og behandles som regel nemt med antibiotika.

Hvad er blærebetændelse? 

Blærebetændelse, urinvejsinfektion eller blærekatar er betændelse i blærens slimhinde og nogen gange også i nyrebækkenet. Betændelsen skyldes næsten altid bakterier og en sjælden gang gærsvampe, som kommer ind i urinblæren via urinrøret, hvor der ellers er bakteriefrit. Her trives bakterierne godt i kropsvarm urin og formerer sig hurtigt.

Efterfølgende vil disse bakterier føre til en betændelse i slimhinden, som beklæder indersiden af urinblæren.

Blærebetændelse

Blærebetændelse. Foto: Shutterstock

Betændelsen skyldes primært bakterier fra tarmen - langt hyppigst coli-bakterier, men enkelte andre tarmbakterier kan også være årsag.

I får tilfælde skyldes det stafylokokker fra slimhinden ved indgangen til skeden, og hvis man har skedekatar med gærsvampe, kan de også give blærebetændelse.

Hvordan får man blærebetændelse?

Urinvejsinfektion er meget almindeligt og langt hyppigst hos kvinder på grund af deres korte urinrør. Især hvis slimhinden i skedeindgangen er koloniseret med colibakterier fra tarmen, kan man få urinvejsinfektion.

20-40 procent af alle kvinder vil få en urinvejsinfektion i løbet af livet og af disse vil 20 procent få tilbagevendende urinvejsinfektion. 

Samleje kan føre til, at bakterierne lettere kommer op i blæren. Det sker, når penis trykker mod forreste skedevæg, og bakterier på den måde presses over i urinen fra området omkring urinrørsåbningen og fra kirtler langs urinrøret.

Tilmed ses urinvejsinfektion også hyppigere hos personer, der oplever besvær ved blæretømning, ligesom kvinder, som sjældent lader vandet eller holder på det, har lettere ved at få urinvejsinfektion.

Hvad er symptomerne?

Hvis man får hyppig trang til at tisse, men det gør ondt, når man lader vandet, så har man sandsynligvis fået en blærebetændelse. Derudover vil man formentlig opleve følgende klassiske symptomer:

  • Svie eller smerter ved vandladning
  • Hyppig vandladning eller øget trang til at lade vandet
  • Akut opståen af tilstanden
  • Blod i urinen

Da symptomerne er meget typiske, er det ikke svært at stille en diagnose, da den først og fremmest baserer sig på netop disse symptomer.

En undersøgelse af urinen kan dog bekræfte diagnosen.

Blærebetændelse - behandling

En blærebetændelse behandles som regel med antibiotika, og er der tale om en ukompliceret blærebetændelse hos ellers raske unge kvinder, tager behandlingen typisk kun tre dage.

Blærebetændelse

Blærebetændelse. Foto: Shutterstock

Hos ældre kvinder kan det dog være nødvendigt med en femdages-kur.

For at forebygge en urinvejsinfektion er det vigtigt at drikke rigeligt på daglig basis og tilmed huske for at tømme blæren helt, hver gang man tisser. Samtidig er det også vigtigt at huset at tisse efter samleje.