At der er rift om lejlighederne i storbyerne i Danmark er næppe nogen nyhed. Det kommer næppe heller ikke bag på nogen, at Aarhus i den grad bidrager til denne, for mange og især studerende, triste og nedslående nyhed. Prisen på en bolig i Danmarks andenstørste by har igennem en årrække været på samme himmelflugt, som efterspørgslen og manglen på boliger har. Men nu viser det sig, at der er klare fordele ved at købe en bolig igennem en ejendomsmægler, end at leje i Aarhus.
Flere studerende og færre lejeboliger
I takt med, at flere og flere beslutter sig for at studere på uddannelsesinstitutionerne i storbyerne og derfor vælger at bosatte sig i selvsamme by, er udbuddet af tilgængelige lejeboliger blevet meget mindre. Udbuddet af ledige lejeboliger – det gælder både lejligheder og værelser – er ikke det eneste, der har ændret sig voldsomt som følge af presset fra befolkningsøgningen. Også huslejepriserne har de seneste år ændret sig. Fra 2010 til 2016 er priserne i de 4 største byer, Aarhus, Aalborg, Odense og København, steget voldsomt. I Aalborg har stigningen været på 28 procent og 23 procent i Odense. I København er gennemsnitshuslejen steget med 51 procent, mens stigningen i Aarhus er på 23 procent.
Det er dyrere at leje end at eje
Selvom også priserne på ejerboliger har været støt opadgående de seneste par år, viser det sig nu, at det med de tårnhøje huslejestigninger faktisk er blevet billigere at købe en bolig fremfor at leje sig ind. Flere undersøgelser giver et klart billede af, at der er økonomiske gevinster at hente, hvis du i stedet for at være lejer af en bolig i stedet investerer i en ejerbolig. Faktisk viser tal, at lejere i Aarhus, København, Odense og Aalborg i gennemsnit betaler 20-30 procent mere pr. kvadratmeter end hvad de skulle betale, hvis de i stedet boede i en ejerbolig.
Tendensen går kun én vej
Der er ikke udsigt til, at boligtrængslen i de danske storbyer vil blive mindre inden for den nærmeste fremtid. Tværtimod viser flere undersøgelser og fremskrivninger, at efterspørgsmål vil være stigende de næste 20 år. Der er med andre ord altså en del incitamenter for, at du gør klogt i, i det mindste at overveje, hvorvidt en investering i en ejendom vil have økonomiske fordele for dig. Ikke nok med, at der kan være stor økonomisk gevinst i at eje i stedet for at leje, kommer det, at være boligejer, også med en stor frihed.