Danmark er krimiland

Skrevet af webmaster

02/08/2019
Der hersker efterhånden næppe nogen tvivl om, at Danmark er krimiland. Et hurtigt kig ned af de aktuelle danske bestsellerlister afslører, at listerne er plastret til med krimier.

Dagens topnyheder

Sponsoreret artikel

Vi danskere elsker en god krimi, og navne som Jussi-Adler Olsen, Jo Nesbø, Camilla Läckberg og Sara Blædel er efterhånden at finde på de bogreoler i de danske hjem. Senest er Jussi Adler-Olsens Offer 2117, der er en fortsættelse af den populære serie om Carl og Assad fra Afdeling Q, stormet ind på 1. pladsen denne sommer.

Danske krimifans er dog langtfra kun interesserede i etablerede krimiforfattere. Et rigtig godt eksempel er Søren Sveistrups debutroman ”Kastaniemanden”, der for godt et halvt år siden var at finde under mange juletræer i de danske stuer. ”Kastaniemanden” opnåede en voldsom popularitet i det danske krimiland, og brugernes anmeldelser af bogen på e-bogstjenesten Bookmate understreger blot, hvordan ”Kastaniemanden” hurtigt blev en moderne dansk krimiklasiker.

Hvorfor er netop krimier så populære i Danmark?

Årsagen til krimiernes popularitet skal formentlig findes på flere fronter. Først og fremmest er krimierne en del af ikke blot den danske, men den nordiske kultur. Også i Norge og Sverige er krimierne populære, og traditionelt set har alle tre lande en omfattende historik indenfor krimier – både i bogformat, men også på film og tv-serier. Vi bytter ivrigt krimier landene imellem, og den kvikke læser vil da også bemærke, at vi allerede har nævnt både en norsk og en svensk forfatter i denne artikel; Jo Nesbø og Camilla Läckberg. 

Udover det kulturelt betingede aftryk har krimierne også en berettigelse i en tid, hvor dagligdag og karriere fylder mere og mere. Det gælder særligt i nordiske samfund, og her kan der fra læserens side være en trang til at træde ud af den til tider forudsigelige hverdagstrummerum og dykke ned i en spændingsfyldt og intens krimifortælling. Paradoksalt kommer krimierne dermed både til at fungere både som et afstressende element, men også en uforudsigelig historie i en ellers forudsigelig hverdag.

Endelig appellerer krimier også til vores løsningsorienterede side. I løbet af en karrieredag med masser af opgaver, der hele tiden presser sig på for at blive løst, kan det virke befriende at kunne løse en helt anden type opgave – ofte i form af en mordgåde – i selskab med hovedpersonen.

Forbliver Danmark et krimiland?

Der er ikke noget, der tyder på, at danske læsere og lyttere er bliver mættet af spænding og krimi lige foreløbigt. Og så længe, at vores samfund og kultur er sammensat på samme måde, som det er tilfældet i dag, må vi nok også forvente, at krimien vil have en plads på de danske boghylder i fremtiden.

Heldigvis.