Har du styr på a-kasser og dagpengeregler? Ellers kan det koste dig dyrt

Skrevet af webmaster

04/07/2019
Mange danskere er ikke medlem af en a-kasse og kan ikke se fidusen i at være det.

Dagens topnyheder

Sponsoreret artikel

Derfor slår vi én gang for alle fast hvad fordelene og ulemperne er ved de danske a-kasser og om det overhovedet giver mening at betale tusindvis af kroner til dem i kontingent år efter år? 

Når man er medlem af en a-kasse, har man sikret sig økonomisk, hvis man pludselig står uden en indkomst. Altså har man ret til at få arbejdsløshedsdagpenge fra dag ét man er uden arbejde. Det maksimale man kan få udbetalt i dagpenge er 18.866 kroner før skat. Man er berettiget til dette beløb, hvis man har tjent minimum 22.785 kroner om måneden, inden man blev ledig. Og så skal man også lige huske, at det kræver man har arbejdet fuldtid i mindst et år, før man kan komme direkte på dagpenge. Du kan derfor ikke bare vente med at melde dig ind til ulykken rammer og dermed ”snyde” systemet. 

Er en billig a-kasse dårligere?

A-kasse priser varierer fra sted til sted. Men det gør udbetalingen til gengæld ikke: Det er staten der bestemmer dagpengesatsen og derfor vil det være præcis samme beløb i kroner og øre, man får udbetalt uanset hvilken a-kasse, man betaler for at være medlem af! Der er derimod forskel på servicen og hvilke kurser og workshops de tilbyder deres medlemmer. Og så er der selvfølgelig forskel på prisen for at være medlem. En billig a-kasse giver dig samme udbetaling, hvis du mister dit arbejde, men kan have dårligere kundetilfredshed og færre kurser og tilbud til dets medlemmer.

Der er jo altid kontanthjælp

Selvom en a-kasse løber op i flere tusinde kroner i løbet af et år, er der store fordele ved at forsikre sig på denne måde – frem for at være nødt til at søge kontanthjælp. Det er nemlig den eneste anden mulighed der er for offentlig støtte, hvis arbejdsløsheden melder sig. 

Den største forskel på de to, er beløbet du får udbetalt: Med en dagpengesats i 2019 på knap 19.000 kroner, får man altså væsentligt mere end på kontanthjælp, der lyder på 11.423,- for +30 årige uden børn. 

Og så er der reglerne: Der er nemlig særlige regler og krav, man skal opfylde, før man kan få kontanthjælp: Man må ikke have en formue på over 10.000 kroner og man må ikke eje noget af værdi, fx en bil eller lejlighed. Er man gift, bliver ægtefællens indtægt modregnet kontanthjælpsbeløbet. Av. 

Den slags regler gælder ikke for dagpengemodtagere – her har man ret til sine dagpenge, uanset om man har en fed bankkonto, ejer en spritny bil eller har ejerlejlighed i midtbyen. 

Det er lige meget, om du er leder eller ledig

Uanset om man har siddet i det samme job i 10 år, er leder i en stor virksomhed eller stadig er studerende, så ER det altså en god idé at være medlem af en a-kasse. Man kan blive uretmæssigt fyret, en ny finanskrise kan ramme Danmark eller personlige begivenheder i livet kan betyde, at man i en periode ikke kan arbejde. Og jo flere udgifter man har hver måned, jo bedre giver det mening at sikre sig økonomisk - hvis uheldet skulle ramme netop dig.