Hvem kan rammes af impotens og hvad kan du gøre?

Skrevet af webmaster

06/04/2018
Det forekommer af og til, at en mand ser et lægebesøg som den sidste udvej.

Dagens topnyheder

Et besøg mange hellere ville have været foruden, et besøg som mange ser som lidt pinligt, noget man helst ikke vil tale om. Her er der nemlig tale om, at skulle søge hjælp for rejsningsproblemer, impotens. Impotens er manglende evne til at få- eller opretholde en erektion, og dermed gennemføre et samleje. 

Hvem kan rammes af impotens?

Dette er et problem som kan ramme yngre såvel som ældre mænd, og som kan være vedvarende, af kortere varighed, eller ofte tilbagevendende. Og det kan give den ramte store selvværds problemer, da det ikke at kunne præstere det ønskede i sengen, når man er sammen med sin partner, ofte kan give mange problemer i et parforhold. 

Her er det så, at et besøg hos lægen kan komme ind i billedet. Ofte starter lægen med en længere samtale, da der kan være et utal af årsager til at en rejsning udebliver. Der kan både være tale om fysiske årsager, psykiske årsager, samt også det man i dag kalder livsstils årsager. 

Hvad kan impotens skyldes?

For at nævne nogle af de fysiske årsager kan der her være tale om sygdomme som, hormonelle 

sygdomme, lavt testosteronniveau, åreforsnævring samt diabetes. Der kan også være sygdomme som Parkinsons og multipel sklerose, og sygdomme som har ramt hjernen, hjerneblødninger eller blodpropper. 

Der kan jo også være det problem, at det er selve penis som ikke er helt normalt udviklet, f.eks. at man lider at det som kaldes peyronies, det betyder at penis er krum, og dermed ikke kan rettes ud, og på den måde gennemføre et samleje. 

Når man taler om de psykiske grunde til impotens, er der også mange faktorer som kan gøre sig gældende. Lider man af præstationsangst, er man usikker, frygter man at få udløsning for tidligt, eller er der måske problemer med partneren. Der kan desværre også være tilfælde, hvor man har været udsat for traumatiske oplevelser, som seksuelle overgreb eller opdragelse som har været skadelig for ens senere seksualitet. Depressioner, angstlidelser men også mindre skræmmende tilstande som stress og en måske lidt for travl hverdag, kan også være grunden dertil. 

Endelig er der i dag også fokus på det som kaldes livsstilsproblemer. Her kommer ting som overvægt, det vil sige fedme, problemer med kolesteroltallet, et overforbrug af tobak, alkohol og andre stoffer ind i billedet. Man har også hørt om tilfælde hvor mænd, som har dyrket f.eks. cykelløb eller hesteryttere, har været udsat for impotens i kortere eller længere perioder. Dette skyldes at der har været tryk på flere nerver og blodkar i skridtet over længere tid. 

Hvad kan man gøre ved impotens?

Når så denne samtale har fundet sted, vil lægen naturligvis undersøge den almene helbredstilstand, her kommer også et tjek af selve kønsorganerne, som regel også efterfulgt af en ultralydsundersøgelse, måling af blodtryk og forskellige blodprøver. 

Herefter er det så op til lægen, sammen med patienten at finde den bedste løsning på problemet. Tit vil der til at starte med, ofte komme samtaler med en sexolog eller psykolog på tale, det hænder nemlig temmelig ofte, at rådgivning og samtaler med patienten og senere måske også dennes partner, kan have positive virkninger. Under disse samtaler vurderes det så også, om der skal tages andre behandlingsformer/hjælpemidler i brug. Her kan der være tale om medicinsk behandling, behandling med mekaniske hjælpemidler, eller i sidste ende hvis de andre tiltag skulle vise sig ikke at være tilstrækkelige, at det kan blive nødvendigt med operative indgreb. Dette er indgreb som man ønsker at vente med så længe som muligt, men som kan komme på tale, hvis der er tale om skader på eller omkring penis, sygdomme som kræft, eller som nævnt tidligere, hvis penis er krum. 

Som medicinsk behandling kan der gives forskellige tabletbehandlinger som er med til at stimulerer erektion, og som ofte også kan være med til, at behandle impotens. Man kan også få en lokalbehandling med et erigerende stof, som gives som indsprøjtning direkte i penis. Mekaniske hjælpemidler kan være en vakuumpumpe som vha. et undertryk starter rejsning.

Og endelig er der som sidste udvej, mulighed for operation, dette kan være en protese som sættes ind i penis, og giver en mekanisk rejsning. Hvis penis er krum, kan den også rettes ud. Så selvom det hele måske virker lidt pinligt, så er det værd at tale med lægen om.