Rentefald gør boligkøbet meget billigere: Så mange tusinde kroner billigere bliver det hver eneste måned

Foto: Home

Fra 6 % til 4 %: Flere måneder med rentehop er afløst af pæne rentefald – og det kan tydeligt ses i købernes budget, viser beregning fra Realkredit Danmark og Home

Rentefaldet giver køberne mere luft. 

Samtidig giver det mere ‘mod’ på boligkøbet. Presset på sælgerne aftager nemlig en smule. 

Det løfter en ny beregning fra Realkredit Danmark og Home sløret for. 

De viser, at renten falder fra 6 til 4 procent. 

Langt om længe er der gode nyheder for boligmarkedet. Renten er nemlig faldet markant på kort tid. Og det kan bestemt aflæses i købernes budgetter. 

Det oplyser ‘Home’ i en pressemeddelelse

For et gennemsnitligt hus til 2,4 mio. kr. er den månedlige ydelse faldet med helt op mod 2.500 kr. om måneden sammenlignet med for godt en måned siden. For gennemsnitslejligheden til 2,83 mio. kr. er ydelsen faldet med op til 3.000 kr. 

For en måned siden tårnede den lange rente på 6 %, mens boligfinansieringen nu kan lukkes med et fastforrentet lån på 4 %. 

Realkredit Danmarks cheføkonom har i en beregning for Home taget udgangspunkt i at låne 1 mio. kr: 

“Ydelsen er faldet ganske pænt. Et lån på 1 mio. kroner er blevet små 330 kr. billigere om måneden, hvis man betaler afdrag og i dag vælger et 4 %-lån mod et 5 %-lån for en god måneds tid siden. Det var vores anbefalede lån dengang”, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark. 

Besparelsen er endnu større, godt 560 kr., hvis man sammenligner med 6 %-lånet, forklarer han videre. 

”Ser vi på den afdragsfrie variant er den månedlige ydelse efter skat faldet med næsten 580 kr. – fra 5 % til 4 % - og med 1060 kr. fra 6 % til 4 %,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Betydningsfuldt rentefald

Ejendomsmæglerkæden Home lægger heller ikke skjul på, at det aktuelle rentefald er vigtigt for boligmarkedet, hvor både handler og priser har peget nedad den seneste tid – og især nogle af de steder i landet hvor huse og lejligheder er dyrest. 

Det vækker også glæde hos talsperson og senior kommunikationskonsulent i ‘Home’, Michael Dalsager, der påpeger følgende: 

“”Der er mange kroner til forskel om lånet hedder 6 % eller 4 %, men der er også en psykologisk effekt, når renten er faldet som nu. Køberne og sælgerne har fået tudet ørene fulde af de stigende renter længe, og det har ramt interessen for både at købe og sælge. Med en lavere rente kan køberne godkendes til en dyrere bolig – og flere ’tør’ måske købe”. 

Sælgerne kan på den anden side føle, at presset på dem for at sætte prisen ned eller give afslag letter en smule. En del sælgere har allerede justeret priserne, og afslagene ved handel er steget de seneste måneder.

Lavere rente tager lidt af presset

”Meget tyder derfor fortsat på, at der er udsigt til faldende boligpriser ind i 2023, men hvis det over de kommende måneder viser sig, at både inflationen og renterne synes at have toppet, så vil det i sagens natur være med til at tage noget af det negative pres fra boligmarkedet og give lidt mere mod på tilværelsen for potentielle boligkøbere,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Læs også

Vild afsløring: Chok-priser i Rema 1000

 

 

 

Dagens Gossip