Trist nyt: Så meget dyrere bliver den klassiske julefrokost

Foto: Shutterstock.com

Den høje inflation har betydet prisstigninger på fødevarer og alkohol.

Julen står for døren, og for manges vedkommende går det hånd i hånd med julefrokosten. 

Og i en tid hvor inflationen raser, så kan man godt forvente, at den klassiske julefrokost bliver en hel del dyrere. 

Selvom en række danskere har svært ved at få enderne til at hænge sammen, så er der ganske få der går på kompromis med den traditionelle julefrokost. 

Men frikadeller, flæskesteg, æg og alkohol, som er nogle af komponenterne til julefrokosten har ramt svimlende beløber grundet den tårnhøje inflation. 

Så i år kan man forvente, at bruge lidt flere penge, hvis julefrokosten skal indenbords, for der har været prisstigninger på fødevarer, øl, vin og spiritus i løbet af det seneste år. 

Tager man et kig på de enkelte varegrupper, så er svinekød steget med 10,8 pct. og æg med 19,2 pct.  Brød og smør koster hhv. 14,9 og 34,7 pct. mere end sidste år. Frisk fisk er steget 18,5 pct., og de friske grøntsager til fisken koster 6,7 pct. mere. Chips og chokolade koster 17,5 pct. og 8,1 mere. Og skal der tændes for varmen til julefrokosten i et hjem med gasfyr eller bruges elektrisk ovn, så oplever man prisstigninger på hhv. 138,5 og 84,4 pct. i forhold til for et år siden. 

Holdes julefrokosten på en restaurant eller cafe, så vil regningen være 9,9 pct. højere i år ift. 2021. Vælger man at benytte catering, så vil regningen lyde på 9,3 pct. mere. 

Det oplyser Danmarks Statistik i en pressemeddelelse

Dyrere alkohol i år

Bliver julefrokosten afholdt hjemme, og vælger man at skænke et glas vin, så er prisen steget med 5,7 pct. i supermarkeder mv. Øllen er steget med 9,3 pct. Spiritus koster 1,3 pct. mere i supermarkederne, hvorimod øl med et lavt alkoholindhold og alkoholfrie øl er blevet 0,6 pct. billigere: 

”Den stigende inflation har næsten ramt samtlige varegrupper inklusiv øl, vin og spiritus, så uanset hvad man vælger at hælde i glasset til julefrokosten, så vil regningen blive større nu end for et år siden”, siger Christian Lindeskov, afdelingsleder i Danmark Statistik.

Skal julefrokosten afholdes på en restaurant eller café, og vælger man at bestille en almindelig øl, så koster den nu 6,4 pct. mere, hvis vi ser på årsstigningen fra oktober 2021 til oktober 2022, hvilket er de seneste inflationstal.

Læs også

Solgt i Rema 1000-butikker over hele landet: Populær aftensmadsklassiker tilbagekaldes

 

 

 

Dagens Gossip