Vi skruer op for varmen og hygger udendørs

Skrevet af webmaster

16/06/2020
Udsigten til en sommer herhjemme får danskerne til at købe stort ind af varmekilder til terrasse og have. Såvel urgamle metoder som moderne teknologi tages i brug.

Dagens topnyheder

Danskerne satser på sydlandsk stemning, selvom om sommeren formentlig skal nydes i Danmark.

Salget af bålfade og havepejse slår rekord, og flere danskere går også all in med elektriske terrassevarmere. 

Fra midt i marts har den landsdækkende lockdown og aflyste udlandsrejser fyret op under salget af varmekilder. Salget af bålfade og havepejse ligger 50 procent over samme periode sidste år. Sådan lyder meldingen fra Gardenlife, en af landet største grossister af udstyr til haven. 

”Der er vældig godt salg i produkter med levende ild, men også udstyr som fx popcornspande. Det handler i høj grad om, at folk har haft ekstra tid til at hygge sig i haven ” siger Lene Laursen, der er marketingchef i Gardenlife.

Bålfade sikrer den gode stemning og giver mulighed for at grille og varme skumfiduser, riste pølser og lave pandekager. Mange af de såkaldte mexicanske pejse i ler og havepejse i støbejern kan også bruges til gril.
Men når det gælder varme, griber danskerne også til mere moderne metoder. Salget af elektriske terrassevarmere slog rekord herhjemme i 2019. Nu kaster corona-krisen kul på den udvikling, lyder det fra danske Solamagic Skandinavia.

”Sæsonen er startet tidligere, og vi sælger markant flere enheder end i fjor. Kunderne skal simpelthen have det maksimale ud af deres udeliv i år,” siger Peter van A. Bjerke, direktør i Solamagic Skandinavia, der udvikler og sælger terrassevarmere til hele Skandinavien.

 Jagten på såvel varme og hygge starter ofte på nettet. Data fra Google viser en fordobling i søgninger efter såvel bålfade som terrassevarmere i forhold til foråret 2019. Og ifølge Peter van A. Bjerke kombinerer mange danskere urtidens bål med moderne infrarød teknologi.

”Bål og terrassevarmer supplerer hinanden. Bålfadet giver den intense varme meget tæt på og scorer højt på hygge i haven. En infrarød terrassevarmer er mere praktisk, kan bruges helt tæt på huset og er billig i drift, ”siger Peter van A. Bjerke.

Forskellen på varmekilderne skal findes i varmebølgernes længde. Bålet i bålfadet eller havepejsen udsender primært lange varmebølger. Det varmer alt op omkring sig – også luften. Det gør det også meget varmt tæt på kilden – mens det hurtigt køligt, når man trækker sig lidt væk. En have- eller terrassepejs målretter varmen en smule mere end bålfadet, men er stadig meget følsom for vind og kræver en høj brandvarme for at virke effektivt. 

Den infrarøde terrassevarmer sender derimod primært korte varmebølger ud. Den varmer kun de objekter, de rammer. Det gør varmeeffekten større, og gør den billigere i drift. Den dur ikke til at riste skumfidusser, men kan til gengæld tændes og slukkes som en almindelige lampe. Og den har en særlig kvalitet under krisen, påpeger Peter van A. Bjerke.

”Infrarøde varmere opvarmer et større område, så folk stadig kan holde afstand fra hinanden, selvom de hygger sig efter solen er gået ned.” 

Tidligere badede infrarøde terrassevarmere også brugerne i orange lys. Det særlige skær er helt væk på de bedste modeller i dag. Hos Solamagic i Hørsholm håber direktøren, at corona-sommeren flytter til fordomme mod terrassevarmere. 

”Mange tror, at terrassevarmere er en upraktisk og dyr, gasdreven løsning. Men myterne punkteres ved nærmere eftersyn – og så spreder det sig hurtigt i vennekredsen,” siger Peter van A. Bjerke.

Hvad koster varmekilderne i drift?

  • Elektriske terrassevarmer
    En Solamagic terrassevarmer, der hænges op på væggen, bruger fra 2,85 kr. i strøm per time for at opvarme et område på op til 14 m². Energistyrelsen anbefaler generelt mindre terrassevarmere til at placere under bordet. De bruger fra 1 kr. i strøm per time, men opvarmer kun 4-6 m². 
  • Gasdreven terrassevarmer
    Energistyrelsen oplyser et forbrug på 18-19 kr. i timen for at opvarme 10-50 m², men det forudsætter god afdækning. Styrelsen fraråder generelt brug af gasvarmere på grund af det høje energiforbrug og direkte udledning af CO2 og lokalforurenende CO og NOx.
  • Bålfad eller havepejs
    Ser vi bort fra varme pølser og pandekager, og måler på den som regulære varmekilder kræver de ca. fire kilo brænde i timen, hvilket svarer til en timepris på ca.  5-10 kr. afhængigt af pris på brændet. Det opvarmede areal – også kaldet komfortzonen – er ikke mere end en til to meter.