Husker du En Skør Skør Verden? Her er hele sandheden om det bizarre blad

Skrevet af Morten Larsen

08/07/2015
Tidligere chefredaktør afslører metoderne bag det kuriøse kult-blad.

Dagens topnyheder

Det er altid godt at have et par gode historier i ærmet - spændende fortællinger til at imponere venner og kollegaer med.

I dag kan man med få klik på nettet finde vilde og bizarre historier fra hele kloden, men dengang i 1990'erne måtte man ned i kiosken og hoste op med en flad tyver for at købe bladet En Skør Skør Verden.

I flere år bragte bladet med de gullige sider flere gedigne afsløringer, før det vanvittige sladderblads oplagstal styrtede som en nedskudt UFO.

Der var blandt andet historien om de siamesiske tvillinger, der blev arresteret og lagt i håndjern på en bar i Cape Town, fordi de truede hinanden med en kniv.

Og der var historien om en kvinde, der sørgede over sin forsvundne elsker – et rumvæsen, der gjorde kvinden kærligt selskab, når hans rumskib passerede jorden.

Dagens.dk satte sig for at undersøge, hvor meget der var sandt, og hvor meget der var løgn i En Skør Skør Verden. 

- Meget af det var rigtigt nok, siger Flemming Haslund, der er tidligere chefredaktør på bladet, til Dagens.dk.

Værkstedshumor og skolelæsning
Med en diffus følelse af frygt og fascination bladrede nysgerrige børn sig gennem det kuriøse blad, der udkom hver anden måned fra 1992 til 2000.

I forhold til de normale sladderblade var de kongelige og kendte i En Skør Skør Verden skiftet ud med genfærd og mennesker med bizarre lidelser, og ikke mindst grynede fotografier af rumvæsner.

- Læseren blev en slags detektiver, der skulle finde ud af, om det nu var sandt eller falsk, siger Flemming Haslund.

Som ung journalist var Flemming Haslund ankermand på det skøre blad i de år, hvor det solgte tusindvis af eksemplarer i København og resten af landet.

- Bladet blev en modedille, og noget man morede sig over i skolegården eller på værkstedet, siger Flemming Haslund.

UFO'erne kom fra Sverige
Men havde man en forestilling om, at En Skør Skør Verden var en livlig arbejdsplads med masser af gakkede journalister med sølvpapirshatte på hovederne og kilder i det hinsides og på andre planter, så var virkeligheden en helt anden. 

Mutters alene sad Flemming Haslund inde hos Aller-koncernen og oversatte de mange farverige historier fra svensk til dansk.

Det kreative arbejde foregik på den anden side af Øresund, hvor bladsnedkeren Hans Hatwig skabte bladet med den svenske titel, En Ding Ding Värld.

De fantasifulde historier fik han to steder fra – det ene sted var vejen til de falske historier, mens det andet sted bød på sande fortællinger.

De artikler, der var trykt med farver i bladet, var skam sande nok.

Det var fotografier og historier svenske Hans Hatwig fik fingrene i ved at gennemgå billedbureauernes databaser for de mest vanvittige historier og billeder fra hele kloden.

De historier, der var trykt i sort/hvid, var de allermest groteske fortællinger, men de var også opdigtede artikler, som svenskeren købte af det amerikanske blad Weekly World News.

En chefredaktør for det amerikanske blad udtalte engang, at det kan godt være, det hele er løgn, men du ville ønske, det var sandt, og dét udsagn er den danske redaktør enig i.

- Jeg tror, bladets popularitet skyldtes en fascination hos læseren om, at historierne måske godt kunne være sande, siger Flemming Haslund.

Oplaget raslede ned
Da bladet solgte allerbedst blev der langet tæt på 50.000 eksemplarer af hver udgivelse over diskene i de danske kiosker, men der var tale om en flygtig modedille.

Oplaget faldt drastisk ved indgangen til det nye årtusinde. 

- Vi prøvede alle mulige reklamekampagner, men oplagstallene smuldrede, forklarer Flemming Haslund.

Læs også: Dansk professor kom til at dele bizar porno med eleverne

Hverken rummænd, spøgelser eller de andre af bladets billedmanipulerede og bizarre skabninger fik lang levetid i det nye årtusinde.

I år 2000 drejede bladet nøglen om, og siden da har Flemming Haslund haft sin normale arbejdsgang på Jorden, hvor han skiftede bladets groteske skabninger ud med normale køretøjer på fire hjul.

Han har siden skrevet for flere bilmagasiner og er i dag chefredaktør på Bilzonen.

Dagens.dk har samlet de 10 mest vanvittige forsider i bladets historie HER.

Følg Dagens Mærkelige Nyheder for flere lignende artikler: