Hæmorider

Hæmorider. Foto: Shutterstock

Hæmorider rammer hvert år massevis af danskere, der oplever smerter eller blødning ved toiletbesøg. Ofte kan hæmorider være et lille problem for mange, mens andre lider af svære og tilbagevendende smerter. Her kan du læse om lidelsen.

Artiklen indeholder affiliate links

Hæmorider er udposninger af blodårer i endetarmen, som kan resultere i både blødning, smerte og kløe - især under toiletbesøg. Den bedste behandling mod hæmorider er gode toilet- og kostvaner. Det vurderes, at omkring en tredjedel af befolkningen har hæmorider.

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er udposninger af blodårer, det vil sige en slags åreknuder, der sidder i eller ud af endetarmen. Typisk inddeles hæmorider i fire grader, der afhænger af deres størrelse. 

 • Grad 1: Den mindste type hæmoride, der bløder, men ikke buler ikke ud og kun kan påvises ved en kikkertundersøgelse af endetarmen
 • Grad 2: Buler ud, når man presser i forbindelse med afføring, men glider tilbage af sig selv.
 • Grad 3: Buler konstant ud af endetarmsåbningen og skal skubbes ind i endetarmen.
 • Grad 4: Den største type hæmoride, der buler ud og ikke kan skubbes tilbage i endetarmen. Dette er dog en sjælden tilstand.
Hæmorider

Hæmorider. Foto: Shutterstock

Hvad er årsagen til hæmorider?

Der kan være flere grunde til, at man udvikler en hæmoride, men som regel er det uklart, hvorfor de opstår. Blandt andet kan et øget tryk i blodårerne, der fragter blod tilbage til hjertet, give midlertidige hæmorider. Det ses tit hos gravide, der meget ofte er generet af hæmorider

Også andre faktorer kan gøre en person mere udsat for at udvikle hæmorider - deriblandt øget tryk i maven så som kraftig pres ved afføring, forstoppelse, langvarigt stående og tungt kropsarbejde

Hæmorider kan også undtagelsesvis opstå som følge af skrumpelever,  svulster i endetarmen, svulster i maven, eller forstørret prostata.

Læs også

Blærebetændelse

Hæmorider symptomer

Hvis man udvikler en hæmoride, så varierer symptomerne alt efter hvilken grad, man plages af. Typisk vil man dog opleve:

 • Blødning
 • Synlig udposning i endetarmsåbningen
 • Smerte under afføring

Blødningerne kommer ofte i forbindelse med afføring og kan opleves som en smule blod på papiret, når man tørrer sig eller som dryppende blod, eller blod som sprøjter ned i toiletkummen. Det er det hyppigste symptom ved grad 1 og 2 hæmorider.

Hæmorider

Hæmorider. Foto: Shutterstock

Udposningerne vil opleves som følbare ‘buler’ i endetarmsåbningen. De kan dukke op i forbindelse med afføring og forsinde igen bagefter - typisk ved grad 2. Andre gange er der tale om indvendige hæmorider, som man ikke kan mærke (grad 1) eller udposningerne, som er mere eller mindre konstante udenfor endetarmen - grad 3 og 4. Jo mere udtalte hæmoriderne er, jo mere vil udposningerne genere.

Hæmorider kan opleves smertefulde - især ved større udposningerne (grad 3 og 4). Man kan også opleve kløe, irritation og hygiejneproblemer

Hvis man oplever blødning fra endetarmen, skal man altid søge læge for at blive undersøgt for årsagen til blødningen. Lægen kan afgøre, hvilen type hæmoride, der er tale om, og hvordan den skal behandles.

Læs også

Blodtryk

Behandling

Behandlingen af hæmorider afhænger af den grad, man døjer med. Symptomerne ved indvendige hæmorider (grad 1) kan sagtens ophøre af sig selv - især hvis de er er opstået som følge af forstoppelse, der er ophørt.

Ellers kan man benytte hæmoridesalver, stikpiller og cremer lindre. Det kan købes her.

Hæmorider

Hæmorider. Foto: Shutterstock

Der er dog også flere ting, man selv kan foretage sig for at undgå og forebygge hæmorider.

 • Forsøge at undgå forstoppelse. Det gøres ved at drikke rigeligt med væske, spis fiberrig kost og huske gode afføringsvaner.
 • Undgå at sidde på toilettet for længe og undlad langvarig pressen for at få afføring ud.
 • Undgå tunge løft og langvarige stående stillinger.
 • Dyrk motion.

Hvis man oplever, at en udposning krænger sig ud af endetarmen i forbindelse med tømning af afføring, bør man forsigtigt proppe den på plads med det samme.

Læs også om symptomerne ved mavesår her.

 

Dagens Gossip