Hold i nakken

Sådan kommer du af med nakkesmerter.

At have hold i nakken er som regel ufarligt og forbigående, men der kan gemme sig mere alvorlige årsager bag tilstanden. Se, hvordan du slipper af med det her.

De fleste voksne har prøvet at have øm og stiv nakke, der giver gener i hverdagen. Som regel er hold i nakken heldigvis kortvarigt, da det besværliggør mange dagligdags ting såsom bilkørsel m.m.

Hold i nakken

På fagsprog hedder hold i nakken akut torticollis.

Det er sædvanligvis godartet, og som regel varer det kun få dage, men hvis det ikke er tilfældet, kan der ligger mere alvorlige grunde bag ved.

Hold i nakken er kendetegnet ved:

  • Smerter

  • Stivhed

  • Indskrænket bevægelsesfrihed

Ofte vil nakken føles låst, og der kan forekomme smerter i både nakke og skuldre, da nakken sidder en skæv stilling.

Der kan også forekomme føleforstyrrelse og andre symptomer, og så kan det blive nødvendigt med behandling af en eller art.

Tilstanden optræder hyppigt og ses oftest i den yngre del af befolkningen i aldersgruppen 15 til 30 år, der også ofte er den mest aktive del.

Læs også

5 simple øvelser som fjerner spændinger fra din nakke på få minutter

Årsager til akut torticollis

Der kan være flere grunde til, at man pludselig oplever hold i nakken og de kan strække sig fra alt fra skæve stillinger til uheld eller sygdom.

Det kan for eksempel skyldes:

  • Skæv stilling

  • Forstrækning

  • Uheld

  • Infektion med hævede lymfeknuder

  • Diskusprolaps

Skæv stilling

Ofte skal årsagen til hold i nakken findes i sengen, hvor man har ligget forkert på en eller anden måde i søvnen. Her vågner man så op den efterfølgende morgen med nakke der føles stiv og øm.

Arbejder du i en skæv eller uvant stilling enten på arbejdet eller i hjemmet i din fritid, for eksempel maling af loft, kan du også komme ud for at få hold i nakken.

Men der behøver ikke at være en masse aktivitet forbundet med tilstanden. 

Læs også

Timevis i samme stilling foran en computer, kan også medvirke til, at man får ondt i nakken, hvad enten du sidder ved et skrivebord eller ligger på sofaen og arbejder.

Forstrækning

Hold i nakken kan også komme i forbindelse med fysisk aktivitet, hvor der kan opstå en forstrækning eller, hvis man er særlig uheldig, en nakkeskade.

Det er ikke usædvanligt at headbanging til koncerter og deslige ofte giver en øm nakke eller ligefrem hold i den.

Uheld

Nakkeskader kan også forekomme i forbindelse med uheld og ulykker. De kan være mere eller mindre alvorlige, men vil typisk give hold i nakken.

Infektion med hævede lymfeknuder

Hold i nakken også opstå hos børn i forbindelse med infektioner, hvor der optræder hævede lymfeknuder.

Diskusprolaps

I den mere sjældne og alvorlige afdeling findes også diskusprolaps. Du skal derfor være særlig opmærksom, hvis du oplever føleforstyrrelser, besvær med at styre armene og ikke mindst smerter der ikke fortager sig.

En diskusprolaps i halshvirvlerne er behandlingskrævende.

Øvre del af rygsøjle

Behandling af hold i nakken

Som tidligere nævnt er der som regel tale om en helt ufarlig tilstand, hvor der blot kræves et par dages tålmodighed for at få has på generne, men du kan give nakken og kroppen lidt hjælp med smertestillende medicin, der gås i håndkøb.

En let massage af området kan også lindre ømme og spændte muskler. Dog skal du passe på ikke at massere på selve rygsøjlen, men holde dig til musklerne omkring den.  Let massage af skuldrene kan også være med til at lindre i denne forbindelse.

Læs også

56-årig mand klagede over smerter i nakken: Da lægerne så røntgenbillederne, blev de lamslået

Støt og aflast nakken så godt du kan i perioden og ikke mindst om natten, hvor en ekstra hovedpude kan være til stor hjælp.

Som regel giver tilstanden ikke mén, og er overstået eller i bedring efter blot 2-3 dage, men det kan tage helt op til omkring 10 dage, inden forløbet er helt overstået.

Går tilstanden imidlertid ikke over, og oplever du stadig at have smerter, når det nærmere sig to uger, skal du opsøge læge og evt. sørge for at blive henvist til en specialist, for der kan så være nogle af de mere alvorlige årsager på spil.

Behandlingen her vil så ofte være fysioterapi, smertestillingen eller måske akupunktur eller et træningsprogram.

Sådan undgår du smerter i nakken

I mange tilfælde er det muligt at forebygge hold i nakken ved at benytte et træningsprogram.

Mens vi ofte er opmærksomme på at træne kroppens andre muskler, er nakken ofte et overset område, men det er faktisk vigtigt at træne alle muskler. 

Derfor er sådan noget som helkropstræning ret effektivt og det kan foregå med eller uden vægte.

Men vent med at få i gang indtil din læge eller behandler siger at det er ok.

 

Dagens Gossip