10 kræftsymptomer de fleste ignorerer

polfoto / Jacob Ehrbahn.

Danmark er blandt de lande i Europa, hvor flest dør af kræft. Derfor er det en god ide at være opmærksom på symptomer.

26 procent af alle dødsfald i Europa skyldes kræft, og på listen over lande, hvor flest mennesker dør af den frygtede sygdom, ligger Danmark blandt de hårdest ramte. 

Men selvom kræft formentlig er den mest frygtede folkesygdom her i landet, så overser mange danskere alligevel en række tegn og symptomer på kræft. For selvom vi helst vil tro, at det blot skyldes en lille influenza, når vi har lidt ondt i halsen, kan det i sidste ende kan vise sig at være kræft.

En stor undersøgelse i England viste, at over halvdelen af alle voksne har oplevet tegn på kræft, men at blot to procent dem troede, at kræft kunne være en mulig årsag. 

Læs også

Johns elskede kone død af kræft: En uge senere opdagede han et billede, han aldrig skulle have set

Siden Womenshealthmag har derfor samlet 10 symptomer sammen med Katriina Whitaker, som er forsker ved University College London, som er vigtige at være opmærksom på. 

1. Vedvarende hoste eller hæshed:

Hoste er en normalt en almindelig reaktion for kroppen. Vi hoster blandt andet for at rense lunger og luftveje. Men du skal gå til lægen, hvis hosten ændrer sig eller bliver værre. Hvis du for for eksempel oplever, at du hoster blod op, så skal du besøge din læge. 

2. Vedvarende maveproblemer: 

De fleste har oplever mavepine, og det går som regel over igen. Men hvis du oplever smerter i og problemer med maven, der varer mere end to uger, skal du gå til lægen med. Din afføring kan også fortælle dig, at noget er galt. Hvis den eksempelvis er større end normalt, kan det være et tegn på tyktarmskræft. 

3. Vedvarende blæreproblemer: 

Hvis din urin indeholder blod, kan det være et tegn på, at du har kræft i blæren eller nyren. Oftest er der dog heldigvis blot tale om en urinvejsinfektion. 

4. Vedvarende uforklarlige smerter: 

Først og fremmest skal det slåes fast, at de fleste smerter ikke er tegn på kræft. Men hvis de er vedvarende, bør man være opmærksom. Hvis du for eksempelvis har en vedvarende hovedpine, har du sandsynligvis ikke kræft, men alligevel kan det være en god ide at blive tjekket. Det samme gælder, hvis du oplever vedvarende smerter i brystet, som kan være tegn på lungekræft.

Læs også

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

5. Ændringer i huden: 

hvis du opdager nogle nye mærker på din hud, er det vigtigt, at du er opmærksom. Disse kan være tegn på hudkræft, og du bør derfor blive tjekket hos en læge. 

6. Sår som ikke vil hele:

Hvis du har et sår, som ikke forsvinder af sig selv efter nogle uger, så bør du også besøge din læge. 

7. Uventet blødning: 

Ligesom med ovenstående punkt, så skal du også kontakte din læge, hvis du oplever blødning uden for din menstruationsperiode, da det kan være et tegn på kræft i livmoderhalsen, ligesom blødning i endetarmen kan indikere tyktarmskræft.

Læs også

Mor gav dødssyg 13-årig søn cannabis: Nu er han fri for kræft

8. Uforklarligt vægttab:  

Selvom dette for mange formentlig lyder ganske tiltalende, så er der alligevel grund til at være opmærksom, hvis vægttabet kommer uden en indsats. Der kan nemlig være et tegn på en tumor eller malignitet.

9. knuder:

I forlængelse af punkt 5, så er det en god ide at besøge din læge, hvis du opdager knuder i din hud. Det kan vise sig blot at være en fedtknude, kan det også være en kræftknude under huden. En knude i brystet er eksempelvis et meget almindeligt symptom på brystkræft.

10. Vedvarende synkevanskeligheder: 

Folk med vedvarende synkevanskeligheder, som måske af den grun begynder at ændre kostvaner til mere bløde fødevarer, uden at tænker videre over, hvad det kan skyldes, bør være opmærksomme på, at det eksempelvis kan være kræft i spiserøret.

Kæmpe studie slår fast: 3-4 kopper kaffe om dagen er sundt

 

 

 

 

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip