50.000 danskere har haft coronavirus

Jakob A. Overgaard

218 uger siden

|

20/05/2020
Indland
Hvis man skal tro en stikprøve, så har ca. 50.000 danskere været smittet med coronavirus. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Hvis man skal tro en stikprøve, så har ca. 50.000 danskere været smittet med coronavirus. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Hvis man skal tro den første stikprøve med antistoftests, så har ca. 50.000 danskere haft coronavirus.

Dagens topnyheder

Der har under hele coronakrisen været talt om de store mørketal, men nu har en stikprøve med antistoffer givet en indikation på, hvor mange danskere, der reelt set har været smittet. 

Det er de danske sundhedsmyndigheder, der har foretaget en stikprøvekontrol med antistoftests. Stikprøven viser, at der var 12 personer blandt 1071 voksne, der har været smittet med coronavirus. Det svarer til 1,1 procent af stikprøvepopulationen. Det oplyser Statens Serum Institut i et notat.

Antistoftesten tjekker for, om den enkelte har et forsvar i kroppen mod covid-19. Den pågældende stikprøvekontrol er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Statens Serum Institut har dog en række forbehold til resultaterne og understreger, at tallene skal læses med forsigtighed

F.eks. er undersøgelsen kun bygget på 30 af landets 98 kommuner, da man kun har inviteret borgere i kommuner i eller nær København, Aalborg, Aarhus, Næstved og Odense. Dette var de eneste steder, hvor det var muligt at lave antistoftest i testteltene.

En anden faktor er, at kun lidt over 41 procent ud af 2600 inviterede til stikprøven frem.

"Hvorvidt de foreløbige resultater af den første del af befolkningsundersøgelsen kan overføres til hele den danske befolkning, kan være påvirket af, om grupper med uens smittemønster vælger eller ikke vælger at tage i mod tilbuddet om at blive testet," skriver Statens Serum Institut.

Undersøgelserne fortsætter og tallene vil blive mere og mere præcise, jo flere, der bliver testet. Det er planen, at der skal testes 6.000 danskere. 

Hvis de foreløbige resultater kan tages som retvisende, vil det svare til at ca. 51.400 danskere har været smittet.