Åh nej: Over 90.000 borgere ramt af lækkede oplysninger

Foto: Shutterstock.com

Et meget vigtigt USB-stik er forsvundet, og det kan få konsekvenser.

Et USB-stik med navn, fødselsdato, folkeregisteradresse og valgnummer på samtlige 92.425 stemmeberettigede i Vejle Kommune blev mistet på valgnatten 16-17. november.

Det fremgår af et brev, som Vejle Kommune har sendt ud til omkring 1.400 af kommunens borgere, der har navne- og adressebeskyttelse.

Læs også

Skift din kode: 860.000 danskere ramt

Tabet af stikket kan vise sig at få store konsekvenser for kommunen, som i værste fald kan se frem til en større bøde for brud på CPR-loven.

Brevet til de cirka 1.400 modtagere er skrevet af Brian Slot, der er chef for Digitalisering og IT i Vejle Kommune.

“Jeg vil gerne understrege, at der højst sandsynligt er tale om en hændelig og beklagelig fejl. Vi har ikke grund til at tro, at USB-drevet er blevet stjålet eller at der på anden måde ligger en ondsindet handling bag det skete,” siger Brian Sloth til TV Syd.

Vejle Kommune har selv anmeldt episoden til Datatilsynet, som er dem, der skal vurdere en eventuel sanktion mod kommunen for deres manglende sikkerhed.

Tilsynet ser med stor alvor på sådanne sager.

“Vi skal nu vurdere sagens nærmere omstændigheder. Som udgangspunkt er det altid en alvorlig sag med tab af data om så mange borgere. Nu skal vi helt konkret have klarlagt, hvor let det vil være at få adgang til oplysningerne, hvis man uretmæssigt får fingre i USB-drevet, siger Allan Frank, IT-sikkerhedsekspert og jurist i Datatilsynet.”

Tilsynet kan udstede alt fra en offentlig kritik til decideret bøder.

Læs også

Søren Brostrøm: Luk nattelivet