Advarer sommerhusejere: Det kan koste dyrt

Skrevet af Mathias Nielsen

05/10/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sommerhusejere kan i den kommende vinter stå over for et dilemma.

Dagens topnyheder

Der er mange ting at tage højde for lige nu som sommerhusejer. Vinteren står så småt for døren, og det kan sætte mange sommerhusejere i et dilemma.

Enten skal sommerhuset lukkes ned og vandrørene tømmes, ellers skal sommerhuset forblive opvarmet på mellem 10 og 12 grader, hvilket er minimumstemperaturen for at holde huset frostfrit.

Men med de nuværende priser på varme, så kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Ydermere er der i det seneste års tid kommet en del nye sommerhusejere, som heller ikke har erfaring med hensyn til at have den rigtige temperatur inde i sommerhuset om vinteren.

”Sommerhuse blev det store hit under corona. Mange nye sommerhusejere har kun en enkelt eller to vintre skulle vælge mellem at lukke helt ned eller holde huset frostfrit med opvarmning. En stor del har heller ikke prøvet øvelsen med at lukke ned, tappe vand af rørene og frostsikre med væsker, hvis man vælger helt at slukke for varmen”, siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Forsikring i en pressemeddelelse.

IF frygter, at de høje energipriser får mange sommerhusejere til at sænke temperaturen i sommerhusene for at spare penge, men det kan give nogle helt andre problemer, advarer Birgitte Ringbæk.

”Kulde i rum med vandrør fulde af vand er en ulykke, der bare venter på at ske, og frostskader på grund af utilstrækkelig opvarmning er ikke omfattet af forsikringsdækning. Der skal være 10-12 graders varme i huset, hvis der er vand i vandrørene før det er forsvarligt opvarmet. Det skal man gøre op med sig selv, om man vil betale med de aktuelle energipriser”, siger Birgitte Ringbæk.

De mest almindelige skader i vintermånederne er netop utætte eller frosne vandrør. Da ikke alle sommerhuse er egnet til brug om vinteren, så er udvendige vandrør typisk ikke tilstrækkeligt frostsikrede eller isolerede. Det øger risikoen for frostskader.

En ting er at få en skade - noget andet er at få den dækket af sin forsikring. Her kan man som sommerhusejer med fordel kigge sin police igennem.

At lukke for vandet er nemlig så afgørende, at forsikringsselskaberne har det som et særskilt punkt i forsikringsbetingelserne.

Forsikringsdækning forudsætter, at man lukker for vandet og tømmer rørene for vand, hvis huset ikke er forsvarligt opvarmet om vinteren. Er man væk fra huset i længere tid, skal der også lukkes for hovedvandhanen, hvis man skal have dækket