Antallet af coronasmittede i Danmark stiger for første gang i fire måneder

Foto: Shutterstock

En ny og ekstremt smitsom udgave af omikronvarianten er skyld i, at smitten i Danmark er steget for første gang siden februar.

Det er nu (heldigvis) ved at være længe siden, at danskerne skulle trækkes med coronarestriktioner som mundbind, forsamlingsforbud og coronapas, og nogle kan måske endda føle, at corona nærmest er noget, der hører fortiden til. 

Smitten har da også været stabilt nedadgående i næsten hele 2022, men nu er den desværre begyndt at gå den anden vej. 

Læs også

Regeringen vil vaccinere danskere mod corona igen

Det skriver TV2

En ny og ekstremt smitsom variant af omikronvarianten kaldet BA. 5 er nemlig skyld i, at antallet af smittede i Danmark for første gang siden februar er begyndt at stige. 

Torsdag meldte Sundhedsstyrelsen således ud, at smitten var steget fra 3290 tilfælde til 3805 tilfælde, hvilket er en stigning på næsten 16 procent. 

BA. 5 er ansvarlig for en stor del af de smittede, og man forventer, at det vil blive den dominerende variant i Danmark til sommer, ligesom den allerede er det i Portugal. 

"Det betyder, at vi godt kan komme til at se yderligere smittestigninger i den kommende periode," har Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i SSI, udtalt i en pressemeddelelse.

Lige nu er den dominerende variant i Danmark BA. 2-omikronvarianten, men antallet af smittede med denne variant er begyndt at falde voldsomt, hvorimod antallet af smittede med BA. 5-omikronvarianten er steget voldsomt. 

Den nye variant spreder sig primært hurtigt af to årsager. 

Først og fremmest er varianten ekstremt smitsom, og derudover virker både immunitet og vacciner dårligere mod BA. 5-varianten end tidligere varianter. 

"Selv hvis man har klaret sig gennem tidligere bølger og er vaccineret, så vil man ikke være lige så godt beskyttet, hvis vi får en bølge med BA. 5-varianten," har Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, udtalt. 

Lundgren kan dog berolige med, at varianten ikke rammer lige så hårdt, som tidligere varianter.

Læs mere om den nye variant, som også smitter trods varmen om sommeren, i artiklen herunder. 

Læs også

Ny coronavariant smitter vaccinerede og hærger i Europa: Risikerer smittebølge i Danmark denne sommer

 

 

Dagens Gossip