Arbejdsløsheden eksploderer: Nu er så mange danskere uden job

Skrevet af Julie Møller

02/07/2020
Shutterstock.com
Shutterstock.com
Corona-ledigheden slår nye rekorder: 1. juli meldte over 8.000 sig ledige, og flere eksperter forventer endnu flere ledige i efteråret. Det betyder, at over 185.000 er ledige i Danmark lige nu.

Dagens topnyheder

Der er rekorder, man er glade for at slå. Og så er der de kedelige. En af dem kom torsdag, da Beskæftigelsesministeriet meddelte, at 1. juli var der 8.030 personer, der meldte sig ledige på jobnet. Samtidig var andre, der afmeldte sig, så netto var stigningen på cirka 6.000.

I alt røg antallet af tilmeldte ledige dermed op på 185.913 personer. Dermed er der 54.000 flere meldt ledige nu, sammenlignet med da corona-krisen ramte landet. Det skriver Fagbladet 3F i en pressemeddelelse.

"Det er det højeste tal, siden corona’en ramte. Og det var lidt ventet, at der kunne komme flere ledige nu, for det er formentlig personer, der blev afskediget på grund af krisen fra og med 1. april, som har haft tre måneders opsigelse, plus folk der tidligere var på lønkompensation," påpeger økonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen.

Ledigheden burde falde

Ifølge Jesper Grunnet-Lauridsen burde ledigheden egentlig falde nu.

"I et normalt år falder ledigheden i forårsmånederne og i begyndelsen af sommeren. Der er så at sige mange job, der åbner i disse måneder, indenfor byggeri, restauranter med mere. Derfor er stigningen på de ca. 54.000 i virkeligheden undervurderet, og krisen har nok snarere resulteret i op mod 70.000 flere arbejdsløse," mener han.

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, mener, at stigningen onsdag var ”tredje bølge”. Den første bølge kom, da landet lukkede ned. Så var der en lille anden bølge omkring 1. maj, og nu en stor tredje bølge.

Han mener, at gårsdagens stigning var nogenlunde som forventet.

"Det tyder på, at det er personer med tre måneders opsigelsesvarsel, som meldte sig ledig i går. Og ellers har der jo netop være fyringsrunder i flere større virksomheder. Umiddelbart er det ikke fra byggebranchen, men det kan være brancher i berøring med byggeri, ingeniører eller andet," siger Bo Sandberg til Fagbladet.

I Dansk Erhverv mener cheføkonom Tore Stramer ligeledes, at der dels er tale om funktionærer fra krisens start.

"Men vi kan også se, at mange virksomheder efterhånden træder ud af lønkompensationsordningen, fordi de tager bestik af situationen og kan se, at deres omsætning ikke kommer tilbage på sporet umiddelbart. Derfor tilpasser de nu. Det gælder særligt i oplevelseserhvervene, men også industri og eksport," vurderer Tore Stramer.

Dystert efterår

Heller ikke hen over sommeren og start efterår ser det for godt ud, ifølge økonomerne.

Tore Stramer fra Dansk Erhverv er ret pessimistisk:

"Det vil ikke komme bag på mig, hvis vi ser yderligere 25-50.000 ledige frem mod efteråret. Der er stadig omkring 35.000 på lønkompensation, så det er potentielt mange job dér, der er i fare. Ud fra de undersøgelser vi har lavet blandt egne medlemsvirksomheder, er mange stadig meget tynget af krisen og kan ikke se en bedring lige om hjørnet. De er nødt til at tilpasse til den nye virkelighed," siger han.

I Dansk Byggeri forventer Bo Sandberg ligeledes, at der kan komme en ny bølge, når lønkompensationsordningen udløber ved udgangen af august. Han tror til gengæld, at mange virksomheder i stedet vil bruge arbejdsfordeling:

"Lønkompensation var skræddersyet til en nedlukning og ret ufleksibel. Det er hjemsendt eller ej. Arbejdsfordeling er mere fleksibelt, hvor man arbejder i en slags rotation, så det forventer jeg, at flere vil gøre brug af i efteråret," mener Bo Sandberg.