Barske tal: Så meget er elprisen steget det seneste år

Foto: Shutterstock

Prisen på strøm er steget og steget gennem det seneste års tid.

Prisen på strøm er løbet løbsk. Priserne er enormt høje lige nu, og det ser desværre ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Elpriserne fortsætter nemlig med at stige med stor hast.

Fra årets første til andet kvartal alene steg prisen for el for de danske husholdningerne med 11 procent. Det viser tal fra Forsyningstilsynet.

Læs også

Kræftramt mand smidt ud af restaurant: Hans udseende 'skræmte' de andre gæster

Prisstigningerne begyndte for alvor i andet kvartal 2021, men forskellen fra der og til nu er enorm. Faktisk prisen steget 64 procent det seneste år.

Det får direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, til at opfordre borgerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden man bruger strøm i husstanden.

- Prisstigningerne giver indtryk af en varig opadgående trend, som gør det vigtigere end nogensinde at være opmærksom på, hvor man kan spare på strømforbruget, siger han i en pressemeddelelse.

Det kan dog ikke komme som en kæmpe overraskelse, at priserne fortsætter sin himmelflugt. I løbet af de seneste uger har man kunnet se det samme for prisen på gas, der hen over en uge blev 35 procent dyrere. 

Udviklingen i prisen på de to energiformer hænger sammen. Markedet for el bestemmes nemlig sådan, at det er den dyreste elproducerende enhed, der bestemmer elprisen.

Priserne stiger blandt andet på grund af usikkerhed om gasforsyningen fra Rusland. Ruslands gasleverancer til Europa er faldet betydeligt efter landets invasion af Ukraine, hvilket har begrænset udbuddet markant.

Ligeledes er andelen af russisk olie i Europa blevet begrænset, hvilket også har været med til at sætte gang i de høje priser på brændstof.

Læs også

Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen fejrer stor milepæl: "Tillykke med os to"

 

Dagens Gossip