Borger.dk ramt af russisk hackerangreb: De fulde konsekvenser kendes ikke endnu

Foto: Shutterstock

Imens krigen raser i Ukraine, så udkæmpes den også online i mange andre lande, og nu har den ramt Danmark.

En russisk hackergruppe har således været skyld i, at det blandt andet ikke har været muligt for danske borgere at registrere en adresseflytning på borger.dk

Hackerangrebet ramte nemlig virksomheden Lifa, som blandt andet leverer it-værktøjer til det system, der bruges til at registrere adresseflytninger på borger.dk, i forrige weekend og resulterede i, at store dele af virksomheden var ude af drift indtil i tirsdags.

Læs også

Nye tal fra Grønland vækker bekymring: Overgreb er stadig et stort problem

"Store dele af vores virksomhed har været lukket ned, og derfor har boligregistret været sat ud af funktion," har Lifas administrerende direktør, Thomas Boding, således udtalt.

Det skriver BT.

Boding forklarer desuden, at det er den russiske hackergruppe 'Conti', som stod bag angrebet, men at virksomhedens sider kom op at køre igen i tirsdags. 

Det er derfor nu igen muligt for danskere at registrere adresseflytning på borger.dk

Lifa forsikrer samtidig om, at de russiske hackere ikke har fået fat i danskernes adresser, men de udtaler dog, at it-eksperter fortsat er ved at undersøge angrebets omfang, og om der er blevet 'stjålet' oplysninger fra andre af de ramte dele i virksomheden. 

Det er nemlig en yderst professionel og talentfuld gruppe, som har hacket Lifa, da Conti er kendt som én af Ruslands bedste grupper på området, som desuden har mange ressourcer. 

Angrebet skyldes måske, at Conti tidligere har meldt ud, at de støtter op om Rusland i krigen mod Ukraine, og at de vil udføre cyberangreb mod de lande, som udfører cyberangreb mod Rusland. 

Dansk Erhverv har ligeledes udtalt, at flere danske virksomheder allerede har oplevet flere forsøg på hackerangreb end normalt. 

"De kan se, at der er flere, der forsøger at trænge ind gennem deres forsvarsværker. De er gået i højeste alarmberedskab," har Christian von Stamm Jonasson, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv, således udtalt ifølge BT.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste understreger desuden, at cybertruslen mod Danmark lige nu er alvorlig. 

"Danmark er udsat for en meget alvorlig cybertrussel. Der er kontinuerligt angrebsforsøg fra kriminelle, men også fra statslige aktører [...]," har Mark Fiedel, der er fungerende chef for Center for Cybersikkerhed, således udtalt.

Læs også

Har fået nok: Kofod vil trække Putin i retten

 

 

 

 

Dagens Gossip