Det ligner måske bare et par slidte kantsten og midlertidige afspærringer. Men under overfladen gemmer der sig en regning, der nu får København til at hoste op med langt mere end først forventet.
Langs byens berømte søer er betonen i så dårlig stand, at prisen for at rette op på skaderne risikerer at eksplodere.
Nye undersøgelser viser, at det kræver en omfattende og langt dyrere indsats at sikre kanterne – særligt på strækningerne ved Øster- og Nørre Søgade. Her er betonen så medtaget, at dele af konstruktionen risikerer at styrte sammen.
Og hvad der i 2021 blev skønnet til at koste 21,5 millioner kroner, ser nu ud til at ende med at koste over 126 millioner.
Det skyldes blandt andet, at vejsalt har ædt sig ind i betonstrukturen, og at området er fredet – hvilket gør ethvert indgreb både tungt og tidskrævende.
“Det tager også rigtig lang tid at snakke med fredningsmyndigheder om, hvordan vi finder de gode løsninger,” forklarer områdechef i Københavns Kommune, Henriette Hall-Andersen til TV 2 Kosmopol.
Projektet skal opdeles i etaper og forventes først afsluttet i 2029. Indtil da må københavnere og turister vænne sig til både byggehegn og gener – og muligvis endnu højere omkostninger, hvis flere overraskelser dukker op.
På Østerbro har mange ventet utålmodigt på handling – og nu også med rynkede bryn over prisen.
“En seksdobling af budgettet… det er ikke okay,” siger beboeren Erik Wisborg og tilføjer: “Hvis man nu var gået i gang, da man blev bekendt med problemet, er jeg sikker på, at prisen ikke havde været så høj.”
De ekstra millioner skal først findes og vedtages politisk. Først derefter kan arbejdet for alvor gå i gang – med mindre endnu en kant slår revner.