Corona rammer formentlig hårdere, hvis du mangler dette vitamin

Foto: Shutterstock.com

Hvis du mangler vitaminer, så kan coronavirus ramme dig hårdere, men særligt et bestemt vitamin virker til at være ekstra vigtigt.

Der er efterhånden lavet så mange undersøgelser, der viser forskellige resultater i forbindelse med coronavirus, men nu peger to undersøgelser på, at coronavirus rammer hårdere, hvis man mangler et bestemt vitamin.

Det vigtige D-vitamin

Det er D-vitamin, som fremhæves i undersøgelsen, og ny forskning peger på, at man skal have rigeligt med D-vitamin, hvis man vil være godt beskyttet mod coronavirus. Det skriver Insider.

Læs også

Usandsynligt at der kommer en anden bølge af coronavirussen

Hos Insider forklarer man om to helt nye studier, som kan ifølge dem viser, at et højt D-vitaminniveau kan gøre mennesker bedre rustet, så de ikke bliver ramt så hårdt at coronavirus.  

Undersøger data

I den ene undersøgelse har forskerne undersøgt data fra blandt andet Kina, Iran, Tyskland, Italien og USA.

Forskerne har så sammenholdt disse data med deres viden om befolkningen i landenes mængde af D-vitamin.

Og her fandt forskerne altså en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og og at man blev ramt hårdere af coronavirus.

Dem der manglede D-vitamin fik en komplikation der også kaldes encytokin-storm. Der simpelthen får immunsystemet til at eksplodere.

Ali Daneshkhah der er postdoktorisk forskningsassistent i Northwestern University og hovedforfatteren af undersøgelsen fortæller i en pressemeddelelse, at en cytokin-storm kan gøre alvorlig skade på lungerne og føre til akut luftvejssyndromer og i værste fald død hos patienterne. Han forklarer samtidig, at det netop er dette, der ser ud til at dræbe de fleste COVID-19-patienter. 

Lavere dødelighed i lande med meget D-vitamin

Det er dog ikke den eneste undersøgelse, der peger i retning af, at D-vitamin gør det nemmere at overleve coronavirus.

I tidsskriftet Aging Clinical and Experimental Research blev der sidste onsdag offentliggjort en anden undersøgelse, hvor forskere fra Storbritannien frem til, jo højere et gennemsnitligt niveau af D-vitamin et land havde, jo færre smittede og jo lavere dødelighed var der blandt befolkningen. Forskerne havde kigget nærmere på tyve europæiske lande.

Italien og Spanien har lavt D-vitaminniveau

I Italien og Spanien har der været rigtig mange døde, og det mener forskerne er fordi, at befolkningen i begge lande har et lavere gennemsnitligt niveau af D-vitamin end vi har ved os i de nordeuropæiske lande.

I Danmark, Finland, Norge og Sverige har vi et langt højere gennemsnitligt niveau af D-vitamin. Og det kan ses på statistikkerne, da vi har langt færre døde og smittede med coronavirus.

Læs også

11-årige Michelle får sin menstruation: Et par uger senere kalder hun på sin mor fra badeværelset

 

 

Dagens Gossip