Coronasmitten stiger for første gang længe: Ny variant ulmer

Foto: Shutterstock

Antallet af coronasmittede er steget for første gang i flere uger samtidig med at en ny undervariant vinder frem.

Skruer man tiden et års tid tilbage, så var der coronavirus her, der og alle vegne. Det fyldte enormt meget, hvilket nogle formentlig har frygtet ville ske igen i år.

Indtil videre er vi dog gået fri i den forstand at der lige nu ikke er nogle restriktioner. Der er fra politisk side heller ikke nogen snak om, at det kan komme på tale på nuværende tidspunkt.

Læs også

Tjek din postkasse: Vigtigt brev på vej til 240.000 danskere

Det er jo glædeligt. Men selvom det lige nu ser fornuftigt nok ud, så findes virussen bestemt stadig i samfundet. Efter en længere periode med faldene eller stabile smittetal, så har der i den seneste uge været en stigende smitte i samfundet.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Instituts ugentligt opgørelse over luftvejsinfektioner. Ud af 100.000 indbyggere var 77 smittet med covid-19 i uge 47 - den forrige uge var tallet til sammenligning 64, altså en stigning på 13 personer.

Også antallet af indlæggelser af personer smittet med covid-19 er i samme periode steget fra 245 til 299. Men vi kan tage det helt stille og roligt.

Hos Statens Serum Institut understreger overlæge og sektionsleder Bolette Søborg, at smittestigningen ikke giver anledning til bekymring, selvom vi skal være forberedte på en tid, hvor flere bliver syge.

- Vi er rigtig godt rustet til en sæson med coronasmitte. Men det vi ikke kan undgå, det er at blive smittet, siger hun til TV 2.

Tendensen med den stigende smitte bliver ifølge Statens Serum Institut også bekræftet gennem overvågningen af spildevandet, hvor der testes for covid-19.

Her har der i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark været en kraftig stigning i vækstraten de sidste tre uger, mens man i Region Hovedstaden og Sjælland har oplevet henholdsvis en stigning og et stabilt niveau.

Den stigende smitte kommer samtidig med, at en ny undervariant af Omikron kaldet BQ1.1 er begyndt at sprede sig.

Ifølge de seneste tal stod varianten for 33 procent af de sekventerede coronaprøver, altså cirka hver trejde smittetilfælde.

Selvom det kan lyde af meget, så giver den nye variant ikke panderynker hos Statens Serum Institut.

Ifølge Bolette Søborg er varianten ikke farligere end andre af Omikrons undervarianter, som også har skabt stor smitte tidligere.

- Den har ikke mere alvorlig sygdom med sig. Når vi ser på antallet af indlæggelser, så ser det fuldstændig ud som med andre varianter, siger Bolette Søborg til TV 2.

Læs også

Philine Roepstorff smider kludene: Overlader næsten intet til fantasien

 

 

Dagens Gossip