Dansk børnehave nægtede at lade barn leve vegansk: Nu vil forening hive dem i retten

Foto: Sydøstjyllands Politi

Et forældrepar var chokerede, da de fik fortalt, at deres barn hverken kunne få vegansk mad i institutionen eller tage sin egen madpakke med, og det har nu fået en forening til at true med en retssag.

Flere og flere vælger at leve fuldstændig vegetarisk eller vegansk, og mange undlader endda kød og mejeriprodukter fra deres børns diæt, lige fra de bliver født. 

Én af disse familier er familien Kjær Brinkmann, som lever fuldstændig vegansk. 

Læs også

Politiet med efterlysning: Har du set 24-årige Felix?

Det har de ifølge DR gjort i flere år, og det har aldrig været et problem - indtil forrige år. 

Da familien skulle finde en børnehaveplads til deres ældste datter opstod der nemlig et problem, fordi børnehaven, som Jammerbugt Kommune havde tilbudt datteren, nægtede at lade datteren leve vegansk. 

I den madordning, som børnehaven har, er det nemlig ikke muligt at få veganske alternativer, og selvom det måske er fair nok, så undrer forældreparret sig over, at de ikke engang kunne få lov til at give deres datter en vegansk madpakke med. 

"Jeg havde ikke rigtig nogen forståelse af hvorfor. Det var ret voldsomt og underligt, de ikke ville gøre det," har Mia Kjær Brinkmann udtalt om beslutningen, som kommunen tog tilbage i 2020. 

"[...] det er jo også sundt at spise vegansk, og vi har jo set, at det sagtens kan fungere," har hun desuden udtalt og forklaret, at forældreparret fik afslag på selv at sende en madpakke med deres datter. 

Derfor valgte de forrige år kort efter beslutningen at tage kontakt til Dansk Vegatarisk Forening, som var lige så uforstående, som forældreparret var. 

Nu har foreningen udtalt, at de er klar til at hive den nordjyske kommune i retten, fordi de mener, det er problematisk, at kommunen forhindrer familien i at leve, som de vil. 

"Det har været et problem i rigtig mange år, og vi har forsøgt ad mange veje at få det løst. Og fordi det ikke er lykkedes, er det desværre nødvendigt nu at få domstolenes ord for, hvad der er op og ned," har Rune-Christoffer Dragsdahl, som er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, udtalt og uddybet: "Han man ret til det [red. at leve vegansk] eller ikke?"

Foreningen fører i øjeblikket flere sager om lignende hændelser, som foreningen kalder for diskrimination. 

Udover Jammerbugt Kommune er Region Sjælland, Region Hovedstaden og Københavns Kommune således også blevet stævnet af foreningen.

Læs også

Derfor flages der med andet end Dannebrog i dag

 

 

Dagens Gossip