Derfor flages der med andet end Dannebrog i dag

Dannebrog er verdens ældste flag / Foto: Shutterstock

Du har måske bemærket, at det ikke er Dannebrog der blafrer i vinden over det danske land på årets længste dag.

Hver dag man kan se tusindvis af Dannebrog-flag blafre i vinden ved statslige institutioner og myndigheder i Danmark, men sådan er det ikke i dag, d. 21. juni. 

På årets længste dag er der nemlig et andet flag, der bliver hejst til tops, og det er der en helt særlig grund til. 

Læs også

Årets længste dag byder på både skyer og sol: Disse danskere får solskin og høje temperaturer

D. 21. juni er nemlig ikke kun årets længste dag, det er også Grønlands nationaldag, og derfor er det Grønlands flag, Erfalasorput, der pryder toppen af flagstangen ved alle offentlige myndigheder i Danmark. 

Grønlands flag

Grønlands flag hedder Erfalasorput, som betyder 'vort land'.

Flaget blev designet af Thue Christensen og vedtaget d. 21. juni 1985, som altså også er landets nationaldag.

Flaget består af en baggrund med en hvid top og en rød bund og en cirkel med en rød top og en hvid bund. Den røde farve kaldes Aappalaartoq, som betyder 'røde', og farverne symboliserer tilknytningen til Danmark, da det er de samme farver, som udgør Dannebrog. 

Cirklen i midten af flaget skal forestille en sol, der går ned i horisonten. Samtidig er udeblivelsen af et kors, som de andre nordiske lande ellers har, et tydeligt signal om Grønlands politiske frihed og fællesskab med andre inuitfolk omkring nordpolen. 

Kilde: Norden.org.

Udover Grønlands flag vil man også snart - nærmere bestemt d. 29. juli - kunne se Færøernes flag, Merkið, i toppen af de danske flagstænger, da den dag er Færøernes nationaldag.

Grønlandsflag blev vedtaget i 1985 / Foto: Shutterstock

De to landes nationaldag markeres hvert år over hele Danmark, da de er en del af Kongeriget Danmark. 

Ukraines flag vil også være med

D. 21. juni og d. 29. juli er normalt de eneste dage, hvor man kan se andet end Dannebrog flagre i toppen af danske flagstange. 

Kristi Himmelfartsdag d. 26. maj, som desuden er Kronprins Frederiks fødselsdag, Pinse- og grundlovsdag d. 5. juni, Prins Joachims fødselsdag d. 7. juni og Valdemars- og genforeningsdag d. 15. juni er nemlig flagdage i Danmark, hvor Dannebrog hvert år bliver hejst ved statslige myndigheder og institutioner, og det er faktisk ikke tilladt at hejse særlig mange andre flag. 

Uden særlig tilladelse fra politiet er det således kun tilladt at flage med Dannebrog, Erfalasorput, Merkið, EU's flag, de nordiske landes flag og FN's flag, og normalt hænger Dannebrog alene eller som minimum højest. 

Sådan er det dog ikke for tiden. 

Udover de sædvanlige flag er det nemlig også midlertidig tilladt at flage med Ukraines flag. 

Læs mere om det ved at trykke på artiklen herunder.

Læs også

Justitsministeriet melder ud: Der må flages med det ukrainske flag i lang tid endnu

 

 

Dagens Gossip