Dansk gigant forlader Rusland permanent: "Det er det eneste rigtige at gøre"

Foto: Shutterstock

Grundfos forlader nu det russiske marked permanent som en direkte konsekvens af krigen i Ukraine.

I dag er det 6 måneder siden at krigen i Ukraine startede. Et væld af virksomheder - herunder flere danske - har siden da forladt Rusland som en direkte reaktion på krigen i Ukraine.

Det er dog ikke bare sådan lige, hvorfor nogle virksomheder til en start har trukket sig midlertidigt. En af disse virksomheder er Grundfos.

Læs også

Sluk din elektronik igen: I aften stikker el-prisen helt af

Dog kan virksomheden nu meddele, at man trækker sig helt og aldeles fra Rusland, fordi man ikke mener at krigen ser ud til at nå en afslutning i nærmeste fremtid.

Pumpegiganten taber et engangsbeløb på 851 millioner kroner ved at forlade markedet permanent. Det siger selskabets koncernchef, Poul Due Jensen, i et interview med Børsen ifølge Avisen Danmark.

- Det er det eneste rigtige at gøre. Men det gør ondt, og det er hårdt at sige farvel til både vores medarbejdere og markedet, og det er en sorgens dag for Grundfos, siger han.

Rusland har været et af selskabets seks største markeder, men efter landets invasion af Ukraine satte Grundfos som sagt sine aktiviteter i landet på pause.

Grundfos har haft kontor i Rusland de seneste 23 år. Selskabet omsætter for næsten en milliard kroner årligt på det russiske marked.

Flere selskaber har haft svært ved at forlade Rusland, fordi det har været i strid med visse sanktioner. Derfor har Grundfos også rådført sig hos blandt andre eksterne rådgivere med hensyn til exit-planen. Poul Due Hansen regner med, at virksomheden er helt ude af Rusland ved udgangen af 2022.

Han forventer ikke, at det bliver muligt at sælge eksempelvis de bygninger, som selskabet ejer i Rusland. I stedet vil de blive opsagt på sigt.

Grundfos ejer blandt andet en større fabrik tæt på den russiske hovedstad, Moskva, og så har der været 550 medarbejdere tilknyttet selskabet på det russiske marked. ¼ af medarbejderne er indtil videre blevet opsagt.

Læs også

Ikonisk James Bond bil solgt for stort millionbeløb

 

Dagens Gossip