På Fanø har man lige nu et stort problem med drikkevandet. Og det ser desværre ud til at have en lang tidshorisont, før der kan rinde rent vand ud af vandhanerne på den lille ø ved Esbjerg.
Vandet er nemlig forurenet med PFAS-stoffer, der har fået tilnavnet evighedskemikalier, fordi de stort set ikke bliver nedbrudt i naturen. PFAS kan være sundhedsskadeligt, og på grund af farligheden nedsatte Miljøstyrelsen sidste år grænseværdien drastisk fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram per liter for de fire PFAS-stoffer tilsammen. Altså en nedskæring på 98 %.
Og det er denne nedskæring, som nu volder Fanø problemer. Her har målinger vist, at vandet indeholder cirka 3,5 nanogram pr. liter - næsten det dobbelte af det tilladte.
Denne kendsgerning ærgrer da også borgmester Frank Jensen (R).
- Det er jeg ked af. Det er træls, at vi nu skal kæmpe med det. Nu er reglerne lavet sådan, og det er der en grund til. Det skal vi selvfølgelig leve op til. Men det er ikke noget, vi kan gøre fra dag til dag, siger borgmester Frank Jensen (R) til TV 2.
PFAS-kemikalier er som sagt ganske giftige, men de er ikke akut sundhedsskadelige. Stofferne akkumuleres i kroppen, så problemet består i, at jo mere PFAS man indtager over tid, jo mere udsat vil man være for negative helbredseffekter på sigt.
Styrelsen for Patientsikkerhed har dog vurderet, at borgerne på Fanø kan drikke vandet i en begrænset periode - uden at definere, hvor lang tid det er
- Hvor længe denne periode strækker sig, og hvornår den stopper, det ved vi ikke, siger bestyrelsesformand Kaj Svarrer fra Fanø Vand, der leverer vandet til forbrugerne på øen.
Kaj Svarrer tror, at det vil tage måneder hvis ikke år, før drikkevandet holde sige indefor grænseværdien på 2 nanogram.