Danske politikere slår fast: Legalisering af hash er ikke løsningen

Skrevet af Emil Ryttergaard

09/10/2017
Legalisering af hash er ikke løsningen, lyder det nu fra flere markante politikere.
Legalisering af hash er ikke løsningen, lyder det nu fra flere markante politikere.
Fire markante politikere står sammen og melder ud, at legalisering af hash ikke vil forebygge bandekonflikten. Bliver hash lovligt, vil det tværtimod have store konsekvenser for mange unge mennesker.

Dagens topnyheder

Legalisering af hash vil ikke komme problemerne med bandekonflikten til livs.

Tværtimod vil flere unge benytte sig af hash, og flere vil blive indlagt med forgiftninger, og kriminelle vil stadig sidde på hashmarkedet i Danmark. 

Sådan lyder det fra de fire folketingspolitikere: Trine Bramsen (S), Peter Kofod Poulsen (DF), Preben Bang Henriksen (V) og Mette Abildgaard (K). 

- Vi skal ikke give op og legalisere cannabis, blot fordi problemet er svært at komme til livs. Vi indfører heller ikke fri hastighed, fordi alt for mange kører for stærkt.

- Nej, løsningen er, at vi fortsætter og styrker kampen. En kamp mod de kriminelle. En kamp mod cannabissen og dens skadelige følgevirkninger. En kamp for, at unge ikke ender i et hashmisbrug, der ødelægger deres muligheder i livet, lyder det fra de fire folketingspolitikere i et debatindlæg i Berlingske

Politikerne mener, at erfaringerne fra de amerikanske stater Colorado og Washington samt Holland beviser, at resultatet vil være øget kriminalitet og flere sundhedsproblemer blandt unge, hvis hash legaliseres i Danmark.

En amerikansk rapport viser, at flere unge i Colorado og Washington er blevet indlagt med forgiftninger og indlagt på hospitalet eller er endt i dødelige trafikulykker som følge af hash. 

Rigspolitiet har også kigget i en rapport også kigget nærmere på legaliseringen af hash i Holland, hvor man ikke selv må besidde hash, men ryge det på udvalgte cafeer, de såkaldte ‘coffee shops’. 

Her tegner der også et billede af, at problemerne med kriminelle, der ulovligt dyrker og sælger hash ikke er blevet mindre på trods af den lettere adgang til at ryge hash. 

Derfor mener de fire folketingspolitikere, at en legalisering af hash ikke vil lægge låg på bandekonflikten eller bringe ordnede forhold på Christiania. 

- Vi hører gang på gang, at en legalisering ville medføre mere ordnede forhold på blandt andet Christiania, hvor den illegale handel gennem mange år åbenlyst har fundet sted. Der er bare ingen erfaringer, der bakker den påstand op, skriver de fire politikere. 

Politikerne mener derimod, at hash skal forblive ulovligt i Danmark for at beskytte svage unge mod et misbrug. For selvom de ressourcestærke unge vil kunne ryge hash rekreativt, så vil de svageste lide under en legalisering.

- Hvad med de unge fra mindre ressourcestærke hjem, hvor forældreopbakningen og -påvirkningen måske er mindre intens? Med en legalisering af cannabis risikerer vi at lade disse unge i stikken. Det er de mest udsatte grupper, der vil lide under en legalisering.

Ung kvinde kommer hjem fra træningscentret og tager bukserne af - så opdager hun sin store brøler