Danskerne har talt: Vi er ikke bange for ulven

Nils Würtzenfeld

354 uger siden

|

01/10/2017
Størstedelen af danskerne slår i en ny undersøgelse fast, at de ikke er utrygge ved at bo i et land med ulve.

Dagens topnyheder

Siden det første gang stod klart, at ulven igen er at finde i den danske natur, har meningerne om det tilbagevendte rovdyr i den grad været mange.

Især på sociale medier er bølgerne gået højt, når ulvens tilstedeværelse er blevet drøftet.

Mens flere har været fortalere for at lade naturen gå sin gang og velkomme ulvens retur, har andre udtrykt stor bekymring og forlangt, at de grå rovdyr bør aflives.

Nu viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget på vegne af Danmarks Naturfredningsforening, at hovedparten af danskerne både er trygge ved ulve og finder det acceptabelt, at de nu igen lever i Danmark.

Det skriver Ritzau.

Ifølge undersøgelsen er 68 procent af danskerne trygge eller meget trygge ved ulvens tilstedeværelse.

19 procent af de adspurgte er til gengæld utrygge - heraf er syv procent meget utrygge - ved de lodne tilflyttere.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1732 repræsentativt udvalgte personer, og heraf svarer størstedelen altså, at de ikke finder grund til bekymring.

- Af og til bliver tonen meget skinger mellem yderfløjene blandt ulvehadere og -elskere. Men heldigvis er der mere ro på i den brede befolkning, forklarer biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening og uddyber:

- Det kan forhåbentlig give en debat baseret lidt mere på fakta, end det man nogle gange hører, siger Bo Håkansson, der også er medlem af Ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet.

Undersøgelsen viser også, at bekymringen er størst hos ældre mennesker og rent politisk er mere udtalt i blå blok end i rød.

For nogle måneder siden blev Danmarks første ulvefamilie en kendsgerning i Ulfborg i Vestjylland, og ikke overraskende skaber den nye ulvefamilie med seks unger mest bekymring i de regioner, hvor ulvene er eller kan dukke op.

- Det er meget forståeligt, når ulven har været væk i 200 år, at den vækker uro i sit nabolag. Derfor er der også brug for, at man hurtigt hjælper fåreavlere med effektivt at forebygge angreb på husdyr. Samtidig skal man sikre en konstant tæt dialog med de borgere, der bor i områderne, mener Bo Håkansson.

Læs også: V, LA og DF: Det skal være lovligt at skyde ulve