Danskerne skal forberede sig på krise, men beredskabet skal spare: Aflyser vigtig nuklear øvelse

Mathias Madsen

12 uger siden

|

07/07/2024
Indland
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Mens myndighederne beder den almene dansker om at bruge penge på langtidsholdbar mad, vand på flaske, nødradioer og lignende, så beder man samtidig Beredskabsstyrelsen om at spare.

Dagens topnyheder

Danskerne blev for få uger siden af myndighederne bedt om at sørge for at være i stand til at kunne klare sig selv i tre dage uden strøm, vand og hjælp fra det offentlige.

Myndighederne opfordrede blandt andet til, at man havde langtidsholdbar mad, mindst ni liter vand pr. person og en batteridrevet radio på lager.

Årsagen var og er, at det ikke er usandsynligt, at Danmark kan blive ramt af en krise, som for eksempel kan føre til et nedbrud på strøm-nettet eller vandforsyningen.

Da opfordringen kom, tænkte mange danskere i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine straks på krig som værende den mest sandsynlige krise, men ifølge myndighederne er det nærmere naturkatastrofer, cyberangreb m.m., man bør forberede sig på.

Der er dog naturligvis ikke nogen garanti for, at der ikke kommer krig i Danmark i fremtiden, og blandt andet jodtabletter blev derfor også revet af hylderne overalt i landet, da jodtabletter særligt for unge kan gavne mod radioaktiv stråling, hvis der skulle opstå en nuklear krise - såsom ved et atomangreb.

Truslen fra en nuklear krise er dog tilsyneladende ikke noget, som myndighederne tager gravalvorligt. I hvert fald har man på grund af besparelser besluttet at aflyse en stor og særdeles vigtig øvelse, som netop skulle sikre, at beredskabet er bedst muligt rustet til at håndtere en nuklear katastrofe i Danmark.

Det skriver DR.

Ifølge mediet er det Beredskabsstyrelsen, som skal spare, og derfor har man valgt at aflyse årets nuklear øvelse ved navn Contex.

"Vi har valgt ikke at gennemføre Contex 24 i år," har chef for det nukleare beredskab i Beredskabsstyrelsen Mogens Saltan således bekræftet.

Øvelsen finder ellers normalt sted hvert andet år, og det er en storstilet øvelse, hvor blandt andet Beredskabsstyrelsen, Forsvaret, internationale eksperter og beredskaber og andre myndigheder træner, hvad man skal gøre for at beskytte danskerne bedst muligt, hvis en nuklear ulykke skulle ramme Danmark.

Øvelsen er tidligere af Beredskabsstyrelsen blevet beskrevet som "vigtig," og styrelsens daværende chef udtalte i 2022, at øvelsen kun er blevet endnu mere aktuel efter krigen i Ukraine.

Chefsergent og fællestillidsmand i Beredskabsstyrelsen, Ulrik Mosekjær, ærgrer sig da også over, at der ikke bliver råd til øvelsen i år.

"Vi øver jo alle vores kompetencer for at være skarpe, når situationerne opstår i virkeligheden. Vi øver for at træne vores procedurer, og så vi får skærpet vores kompetencer. En gang imellem opdager man jo også en lille fejl på en øvelse, som vi så kan rette, så der ikke sker fejl, når det er virkelighed," har han således udtalt.

Contex står for "Contamination Exercise" [red. Forureningsøvelse].