De nye regler trådte i kraft den 10. oktober: Har allerede udløst bøder for flere millioner kroner

15/11/2023 10:38

Kamille Isaksen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For omtrent halvanden måned siden trådte de nye regler i kraft, og allerede nu er der uddelt mange bøder til de danske billister.

Mest læste i dag

Til trods for indførelsen af nye regler, der skulle begrænse adgangen for dieselbiler uden partikelfilter i fem danske byer, har flere tusind bilister fortsat med at bryde reglerne, hvilket har udløst bøder for flere millioner kroner.

De nye restriktioner, der trådte i kraft den 1. oktober 2023, skulle forhindre dieselkøretøjer uden partikelfilter i at køre ind i København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg for at forbedre luftkvaliteten.

Det skriver TV 2.

Alligevel har en opgørelse fra Miljøstyrelsen vist, at de nye regler er blevet overtrådt 4812 gange på blot seks uger efter implementeringen. 

Dette har resulteret i bøder for samlet 7,2 millioner kroner, primært udstedt i København og Frederiksberg.

De krævede bøder beløber sig til 1500 kroner for ejere af personbiler, der kører ind i miljøzonen uden at opfylde kravene. Disse bøder er udstedt til dieselbiler uden partikelfilter, typisk Euronorm 4 eller ældre, der skal have et eftermonteret partikelfilter for at opfylde reglerne.

"Det er bekymrende at se, at mange bilister tilsyneladende ikke har opdaget de nye regler," udtalte Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S). Han tilføjede, "Jeg håber, at vi om et par måneder ser en betydelig nedgang i antallet af bøder."

Borgmesteren pointerede, at en ændring i adfærd altid tager tid, men understregede politikernes ønske om at sikre, at bilisterne ikke kører ind i miljøzonerne uden at opgradere deres biler med partikelfiltre. 

Med fokus på at overholde reglerne for at forbedre luftkvaliteten vil bødestraffen fortsat være en del af statens indtægter.

Fra 1. oktober til 14. november 2023 er der udstedt 4812 bødeforlæg til ejere af personbiler i de fem miljøzoner.

  • København/Frederiksberg: 2733

  • Odense: 589

  • Aarhus: 973

  • Aalborg: 517

Kilde: Miljøstyrelsen