Hed debat har spredt sig: Det er “skamfuldt” hvis disse studenter tager med ud på vognen.
Lige nu læser andre
Det er højsæson for studenterhuer og dans på ladet af lastbiler, men i dele af det muslimske miljø er vognturen langt fra noget at fejre. Tværtimod bliver den kaldt en trussel mod hele fællesskabet.
Debatten bølger lige nu på sociale medier, hvor flere profiler fraråder unge muslimer at deltage i studentervognskørsel. Særligt ét opslag fra den muslimske debattør Khalid Abu Aisha har skabt røre.
Han henvender sig direkte til forældre og kommer ikke med antydninger – men en decideret anklage:
“Til de forældre, der tillader deres børn at køre studentervogn… I skader ikke kun jer selv og jeres børn, I skader hele det muslimske fællesskab!”
Læs også
Det skriver B.T.
Haram og høj musik
Ifølge Khalid Abu Aisha er det ikke bare en personlig holdning. Han henviser til, at vognkørslen er haram – altså religiøst forbudt. Argumenterne lyder blandt andet på alkohol i selskabet, musik, og at drenge og piger fejrer sammen under private forhold.
Også på facebooksiden ‘Quran og Sunnah – Vejen til Iman’ bliver der sat spørgsmålstegn ved fejringsformen. Her bliver studentervognene fremstillet som et miljø, hvor grænser udviskes, og religiøse forskrifter tilsidesættes. Ifølge siden er det “ikke tilladt, bare fordi vi befinder os i Danmark. Islams love og regler har ikke ændret sig siden Profetens tid.”
I opslaget advares der om, at alle vil blive stillet til ansvar for deres handlinger, uanset intention.
Opfordrer til moské i stedet for musik
Debatten holder sig dog ikke til enkeltpersoner. I den lukkede Facebookgruppe ‘Religionen Islam’, hvor tusindvis af brugere debatterer tro, er der blevet delt et budskab rettet direkte mod årets studenter: Fejr jeres glæde med bøn, ikke med bass.
Ifølge oplægget bør eksamensfejringen finde sted i moskeen – ikke på vognen – og i form af velgørenhed i stedet for højlydte parader gennem byens gader.
Ekspert: Det handler om styring
Ifølge integrationskonsulent Henrik Kokborg er opfordringerne ikke bare udtryk for religiøse overbevisninger. Han vurderer, at der er tale om en bevidst strategi for at kontrollere, hvordan unge muslimer agerer – også uden for hjemmet.
“Det er religiøs social kontrol, hvor unge ikke blot frarådes alkohol, men hele ideen om at fejre på dansk manér,” lyder vurderingen.
Debatten deler vandene, men ét er sikkert: For mange unge muslimer bliver studenterkørslen ikke kun en fest – men også et valg mellem to kulturer, der ikke altid ruller i samme retning.